Sve hladniji dani su vrijeme kada, uz grijanje, rado palimo i pećnicu, a uz kolače u pripremu kojih smo se ovih dana opasno bacili, obožavamo zamijesiti i dobar domaći kruh. Upravo smo se zato posebno razveselili kada smo na portalu Eating Well naletjeli na recept Julije Child za kruh kojeg je poznata tv chefica pripremala najčešće i recept za koji je, kako pišu mediji, držala u najbližoj kuhinjskoj ladici.
Riječ je o kruhu koji originalno nosi naziv pain de mie, a predstavlja mekanu štrucu s tankom koricom idealnu za pripremu sendviča. Recept koji ostavljamo u nastavku navodno je bio jedan od onih kojima se sama Julia Child najčešće vraćala, a originalni zapis s točno navedenim sastojcima nalazi se i na Smithsonian stranici, gdje se mogu pronaći i drugi simpatični detalji iz kuhinje iste takve televizijske chefice.
Za pripremu kruha po receptu Julije Child trebat će vam tek kalup za pečenje i nekoliko svakodnevnih sastojaka. Postupak pripreme donosimo u nastavku.
Trebat će vam:
315 ml toplog mlijeka
55 g maslaca
2 žličice soli
1 mala vrećica kvasca
pola žličice šećera
450 g brašna
Priprema:
U veću posudu najprije stavite brašno i sol. Kvasac sa šećerom otopite u malo tople vode, dodajte ga toplom mlijeku pa sve zajedno prebacite u zdjelu s brašnom. Kruh radite u samostojećem mikseru i pustite da se oblikuje u glatku kuglu, bit će potrebno nekoliko minuta. Ako kruh radite ručno, mijesite ga i preklapajte dok ne dobijete kuglu. Pomozite si silikonskom špatulom. Trebali biste dobiti čvrsto tijesto koje, kako je to opisala sama Julia Child, možete lako podići s površine i preklopiti ga. Mijesite 3 do 5 minuta, a ako je potrebno, dodajte još brašna. Kada ste dobili kompaktno tijesto, dodajte komadiće hladnog maslaca i preklapajte tijesto ili ga mijesite u mikseru dok se maslac u potpunosti ne poveže s tijestom. Pustite da odmori dvije minute. Tijesto premijesite i stavite ga u zdjelu koju ste poprskali toplom vodom. Tijesto će biti ljepljivo, ali ne brinite, kada se digne, bit će ga lakše oblikovati. Pustite tijesto da se diže na toplom, a kada postane tri puta veće (trebat će mu oko tri sata, ako se diže prebrzo, stavite ga u hladnjak) preklopite ga nekoliko puta i pustite da se diže još sat i pola, dok se ne udvostruči. Oblikujte tijesto, preklopite ga nekoliko puta i stavite ga u kalup koji ste premazali masnoćom. Ponovno pustite da se diže oko sat do sat i pola, a zatim pecite na 210 stupnjeva oko 35 minuta. Kada je kruh gotov, pustite da odmori. Najbolji je 24 sata nakon pečenja.
Detaljan postupak pripreme potražite ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....