Ako još niste zakoračili u svijet kućnog pekarstva, započnite lagano s osnovnim baznim receptima i sa suhim kvascom, potom dignite svježi, a zatim počnite uzgajati vlastiti kako smo vam objasnili ovdje. Poslužite se pritom provjerenim receptom u nastavku, za koji će vam trebati kvasac koji za svega tjedan dana možete pripremiti i sami!
Temeljni recept za kruh
300 g kvasa
650 g izvorske vode
800 g glatkog brašna
100 g integralnog brašna
100 g raženog brašna
25 g soli
Brašno prosijati i dodati vodu te sve zamiješati. Pokriti i ostaviti 45 minuta da se pokrene autoliza. Dodati kvas i miješati 5 minuta, potom dodati sol i miješati još 7 minuta. Pokriti i ostaviti 3 sata, s time da se svakih 30 minuta kratko premijesi. Podijeliti tijesto na dvije bule, ostaviti desetak minuta, formirati oblik prema posudi (primjerice, košarica za kruh od pruća) gdje će se dizati (dobro pobrašniti posudu) te ostaviti 60 minuta da se diže, pokriti i staviti u hladnjak preko noći.
Prije pečenja izvaditi ga iz hladnjaka i ostaviti oko dva sata da se tijesto temperira. Pećnicu zagrijati na 250 °C. Prebaciti tijesto u prikladnu posudu za pečenje (najbolje dutch oven s poklopcem), zarezati ga po vrhu i staviti peći poklopljeno 10 minuta.
Potom smanjiti temperaturu na 220 stupnjeva i peći oko 40 minuta. Provjeriti vrh tijesta, ako nam se čini da je po vrhu još mekana korica, poklopiti, podići temperaturu na 230 stupnjeva, te peći još 10-15 minuta. Otklopiti i peći još 10-15 minuta dok se ne napravi hrskava korica. Staviti kruh na rešetku da se prohladi. Takav kruh može trajati 5-7 dana, a da se ne počne mrviti.
Ovaj je recept dio velike teme o kruhu iz novog broja magazina Dobra hrana, koji je trenutno na kioscima. Ne propustite!