Okusi djetinjstva

Ovaj starinski recept za pitu od jabuka jedini je koji će vam za ovu slasticu ikada trebati

Malo je onih koji će reći da ovaj kolač ne obožavaju, čak se rijetko nađu oni kojima nije u top 5. No, čak i ako ih ima, kad pitu od jabuka isprobaju po ovom receptu, mogli bi se predomisliti

Zanimljivo je, kad god pričamo o hrani, redovito se sjetimo jela koja smo voljeli ili zavoljeli u djetinjstvu. Njihove okuse, mirise i osjećaj ugode koji su nam pružala kada smo ih jeli, možemo osjetiti i danas. Jedno od tih jela mnogima je pita od jabuke, a u njih se ubrajamo i mi. Znala nas je baka nehotice probuditi ranom zorom jer se iz kuhinje širio miris netom pečene pite, pa bismo još sneni, onako nevino dječački, golih nožica dotrčali u kuhinju i jedva čekali krišku još vruće pite od domaćih jabuka. Nije boljelo ni ofuriti jezik na još vruću jabuku, jer je ugoda koju nam je pružala u kombinaciji s cimetom i lješnjacima bila naprosto neodoljiva.

S prvim jabukama koje su već narasle na mnogim stablima poželjeli smo oživjeti uspomene, a kako drugačije nego onako kako pamtimo - u kuhinji, uz bakin recept. Nadamo se da će se i vama svidjeti kao što ga mi volimo. Da se nas pita, ovo je jedini recept za pitu od jabuka koji vam treba... Isprobajte.

image
Berislava Picek/Cropix

STARINSKA PITA OD JABUKA

Za tijesto će vam trebati:

300 g brašna
150 g maslaca
100 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
1 žličica praška za pecivo

Za nadjev:

5-6 reskih jabuka
2-3 žlice smeđeg šećera
žličica cimeta
100 g prženih lješnjaka, grubo sjeckanih

Priprema:

Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa rukama namrvite hladni maslac. Dodajte šećer, jaje i vrhnje, pa rukama zamijesite tijesto, radeći onoliko dugo dok se maslac od topline ruku ne rastopi, a tijesto prestane biti ljepljivo.

Po potrebi dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da odstoji u frižideru barem dva sata, a najbolje preko noći.

Barem pola sata prije pečenja pripremite smjesu od jabuka. Ogulite i naribajte jabuke. Dodajte šećer, cimet i lješnjake.

Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Na pobrašnjenoj podlozi svaki razvaljajte tanko, oko 3-4 milimetra debljine. Prebacite donji sloj tijesta u namašteni i pobrašnjeni lim (ja koristim maslac i oštro brašno) željenog oblika.

Po donjem sloju tijesta ravnomjerno rasporedite smjesu od jabuka, nakon što ste ocijedili višak soka.

Poklopite odnosno prekrijte drugim slojem tijesta (ako je negdje puklo, zakrpajte prstima ili viškom tijesta). Rubove lagano pritisnite prstima, a cijelu površinu pite nabockajte vilicom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni. Servirajte mlako ili sasvim hladno, po želji posuto štaub šećerom.

SAVJET VIŠE! Umjesto lješnjaka, možete koristiti orahe ili bademe, već što imate pri ruci i što više volite.

Također, možete isprobati i naše druge recepte s jabukama. Tu su divna topla pita naše Slavice Šagolj, kremasta torta s pireom od jabuka i cheesecake koji je Slavica nadogradila jabukama i pistacijama.

image
Berislava Picek/Cropix

TOPLA PITA S JABUKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

KREMASTA TORTA S PIREOM OD JABUKA

image
Berislava Picek/Cropix

CHEESECAKE S JABUKAMA I PISTACIJAMA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 18:51