U novom broju magazina Dobre hrane vlasnici zagrebačkog Papavero Pizza & Food Laba uče nas talijanskim klasicima i upoznaju s tajnama i malim trikovima uz koje će i vaš tanjur ovih jela biti savršen, kao iz najboljeg talijanskog restorana. Ana Uremović Longobardi i Pasquale Longobardi ovoga nam puta otkrivaju provjereni recept za tjesteninu cacio e pepe, jelo od samo tri sastojka koje uvijek iznova, ako je dobro pripremljeno, oduševi kremastom teksturom i nježnim, ali pamtljivim okusom. Evo kako ga oni rade.
LINGUINE CACIO E PEPE
Trebat će vam:
540 g linguina
400 g pecorino sira, tvrdog
1 žlica papra u zrnu
Priprema:
- Papar kratko tostirajte na suhoj tavi i laganoj vatri kako bi pustio aromu. Ne smije izgorjeti! Zdrobite tostirani papar ručno u mužaru.
- Stavite kuhati linguine u obilnoj količini slane vode.
- Pecorino naribajte i stavite u jednu zdjelicu, podlijte ga sa 100 ml kipuće vode i dobro miješajte dok se ne pretvori u kremu.
- U tavu stavite papar i podlijte ga škrobnom vodom u kojoj kuhate tjesteninu.
- Kad su linguine kuhane, stavite ih u tavu s paprom, dobro sotirajte dok se sva voda ne reducira.
- Maknite s vatre i umiješajte kremasti pecorino te dobro promiješajte. Ako je pregusto, dodajte još malo škrobne vode i servirajte.
DOBRO JE ZNATI
Ovo jelo dolazi iz regije Lazio. Oko Rima je u prošlosti tradicionalno bilo puno pastira i pašnjaka. Oni su, naravno, često morali seliti stado s jedne na drugu ispašu, a kako nisu mogli nositi puno stvari, u naramku su uvijek imali pecorino (tradicionalno se ovaj sir zove pecorino romano) te papar. Tako je nastao cacio e pepe.
Želite li, pak, doznati kako napraviti prave domaće gnocche ili tjesteninu, Ana i Pasquale i to su nam pokazali, baš kao i nekoliko recepata u našem video specijalu, koji možete pogledati ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....