U tjednu koji nam slijedi budite maštoviti i potrudite se na najbolji mogući način potrošiti neke ostatke iz hladnjaka: zaostalu tortilju zagrijte i pretvorite u bogati doručak ili lagani ručak uz pomoć jaja, špinata i avokada, skuhajte unaprijed ječam i orzo tjesteninu pa ih iskombinirajte s rotkvicama, keljem i brusnicama kako biste dobili zasitnu salatu. Sredinom tjedna neka se u vašem tanjuru nađu mesne okruglice u kremastom umaku na bazi povrća, a ručak za četvrtak u potpunosti pripremite u pećnici od batata i pečenih jaja. Subota je dan za druženje s prijateljima, a ima li što bolje od pilećih zabataka za zamazati prste dok prepričavate događaje od proteklog tjedna? U nedjelju usporavamo, kako ritam, tako i kuhanje pa za nedjeljni ručak spremite sporo pečenu junetinu. Ako vam nakon tog ručka ostane mesa, eto ideje za sočan sendvič koji možete ponijeti za gablec početkom radnog tjedna. Ovo su naši prijedlozi što kuhati idući tjedan:
PONEDJELJAK
Ako vam je ostala koja neiskorištena tortilja u hladnjaku, bez brige, možete je ubaciti u tavu, napuniti ukusnim sastojcima kao što su avokado, špinat i jaje te joj udahnuti novi život. A ako dodate i sir koji se topi i razvlači još ćete više uživati u ovom obroku.
PREKLOPLJENA TORTILJA S JAJIMA I AVOKADOM
UTORAK
Ova zdrava i zasitna salata dodatno je obogaćena bademima i brusnicama koje će vas iznenaditi i razveseliti u svakom drugom zalogaju, a osvježenje će vam donijeti i ljutkasta rotkvica.
SALATA S JEČMOM, ORZO TJESTENINOM I BRUSNICAMA
SRIJEDA
Umjesto klasičnog crvenog umaka na bazi rajčice, zašto sitne mesne okruglice ovaj tjedan ne biste uronili u ukusan bijeli umak koji možete lako nadograditi raznim povrćem, od gljiva preko tikvica ili neke treće namirnice koja vam se u tom trenutku nalazi u hladnjaku!
MESNE OKRUGLICE U BIJELOM UMAKU
ČETVRTAK
Nekada su najjednostavniji recepti najbolji, a ovaj svakako ulazi u tu kategoriju! Ubacite batat u pećnicu s drugim povrćem i začinima, a neposretno prije kraja pečenja dodajte i nekoliko jaja na oko kako biste dodatno obogatili ovo odlično jelo.
PETAK
Barem jednom tjedno vrijedi uložiti malo truda kako biste pripremili jelo na bazi ribe, a kokot je jedna od riba koja se nedovoljno često nađe na našem jelovniku. Zaletite se nabrzinu do ribarnice ujutro da vidite kakvo je stanje i nemojte preskočiti ovu ukusnu i zasitnu riblju juhu.
SUBOTA
Nadamo se da će nas ovu subotu vrijeme poslužiti da se možemo okupiti s društvom oko roštilja, no čak i ako kišni oblaci zaprijete, to ne znači da ove ljutkaste pileće batke ne možete pripremiti u pećnici! Pritom obratite pozornost na količinu začina, pogotovo ako ih planirate poslužiti i najmlađima. Poslužite uz njih i umak na bazi jogurta kao brzu pomoć ako nekome ovi slasni batci ipak budu previše ljuti.
NEDJELJA
Užurbanost radnog tjedna i brojne obaveze koje si nametnemo subotom ne ostavljaju puno prostora za pripremu recepata koji zahtijevaju određeno vrijeme kuhanja pa je zato nedjelja idealan dan za takav zadatak. Ovaj nedjeljni ručak posvetite sporo kuhanoj junetini koju možete poslužiti uz rižu, kremasti krumpir-pire ili pak pire od celera.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....