Janjeći kotleti mogu se pripremiti i u tagineu, posebnoj glinenoj posudi koja se koristi u zemljama istočnog Mediterana, a posebice u Maroku. Osim sporijeg kuhanja, jela iz taginea imaju specifične okuse koje daje začinska mješavina ras-el-hanout, u kojoj se nalazi kumin, zrna korijandera, đumbir, cimet, crni papar, allspice i tko zna što već ne - jer svaka kuća ima svoj poseban recept.
Kada poslažete sve sastojke, poklopite poklopcem i stavite kuhati na srednju vatru. Na vrhu poklopca je udubljenje u koji se ulije voda – kada voda ispari, tagine je gotov. Nije zgorega tu i tamo otvoriti poklopac i provjeriti stanje. Markanci bi rado u tagine stavili sušene marelice ili datulje da naglase slatkoću, ali mi smo taj dio preskočili. Poslužite s kus-kusom.
TAGINE OD JANJETINE
Trebat će vam:
• 1 kg janjećih kotleta ili drugih dijelova s kostima
• 18 g soli
• 1 šalica janjećeg temeljca
• 2 jušne žlice ras-el-hanouta
• 1 jušna žlica kumina
• 1 čajna žličica ljute dimljene paprike
• 30 g narezanog đumbira
• 1 čajna žličica kurkume
• prstohvat naribanog muškatnog oraščića
• 1 luk
• 3-4 grančice korijandera
• 3 režnja češnjaka
• 1 mrkva
• ¼ mladog kupusa
• 1 tikvica
• 1/5 usoljenih limuna ili 1 limun narezan na ploške
• maslinovo ulje
• papar
Za kus-kus:
• 2 šalice kus-kusa
• 3 šalice vode ili janjećeg temeljca
• 50 g maslaca
• 40 g korijandera
• sol
Janjetinu dobro natrljajte sa soli i začinima. Povrće očistite i narežite na krupnije komade. U tagine stavite ulje i zagrijte te kratko popirjajte luk, maknite s vatre i stavite meso te povrće. Podlijte temeljcem, poklopite i stavite kuhati na srednjoj vatri. U gornju rupicu od poklopca ulijte vodu - kada ona ispari, tagine je gotov - svejedno s vremena na vrijeme otklopite tagine i promiješajte kako ne bi zagorjeli sastojci. Dok se tagine kuha, pripremite kus-kus - zavrijte temeljac u koji ste stavili maslac i prelijte po kus-kusu. Kada se sva tekućina upije, dodajte narezani korijander. Kada je sve gotovo, poslužite tagine na stolu uz korijander. Za izvorniji okus možete dodati sušene marelice, datulje ili grožđice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....