Nastavljamo sa zdravijim receptima u siječnju i danas radimo zobenu kašu koja mijenja život. Iako sam već tisuću puta ponovila da zobenu kašu nikada neću u potpunosti zavoljeti, zbog ove kombinacije kokosa i badema na dobrom sam putu da razuvjerim samu sebe. Recept je nastao spontano, kada mi je nestalo granole koju također radim s ovim sastojcima (inspirirana receptom jedne Anite s Instagrama), a htjela sam dobiti sličan okus uz što manje truda.
Za pripremu nisu potrebni nikakvi egzotični ni teško dobavljivi sastojci, nećete čak uprljati ni dasku za rezanje, ali će vam trebati posuda za kuhanje i tava ili, još bolje, posuda za pečenje. Za brzinsku varijantu preporučujem tavu, ali ako radite veće količine hrskavih badema i kokosa, bolja će opcija biti sve rasporediti po papiru za pečenje, staviti u pećnicu na 10-ak minuta na 150 stupnjeva pa spremiti u staklenku i koristiti po potrebi. Bit će dobar posip za slatka, ali i slana jela, a ovu kombinaciju možete koristiti i za grickanje. I najvažnije, zašto ova kaša mijenja život? Zato što spaja najbolje od kremastog i hrskavog, slatkog i slanog i kada ispraznite zdjelicu, postoji velika vjerojatnost da ćete tražiti porciju više. A to vam se, vjerujem, s običnom zobenom kašom još nije dogodilo.
ZOBENA KAŠA S KOKOSOM I BADEMOM
Za jednu porciju će vam trebati:
3-4 šake zobene kaše
2 žlice javorova sirupa
oko 250 ml mlijeka po želji (više ili manje, ovisno o količini zobenih pahuljica)
2 žlice kokosovih pahuljica
1 šaka badema
1 šaka kokosovog čipsa
1 žlica maslinova ulja
prstohvat soli
½ žličice cimeta
1-2 žlice javorova sirupa
Priprema:
U posudu za kuhanje stavite zobene pahuljice, dvije žlice javorova sirupa i dvije žlice kokosa. Dodajte mlijeko pa kuhajte dok ne dobijete kašu, 5-10 minuta. Za to vrijeme u zdjelici pomiješajte bademe i kokosov čips, dodajte maslinovo ulje, cimet i sol. Sve prebacite u dobro zagrijanu tavu i pecite na srednjoj vatri 2-3 minute, dok bademi i kokos ne poprime boju i postanu hrskavi. Pripazite, lako zagore, ali nemojte ih iz tave vaditi prerano, neka dobiju lijepu boju. Kada je kaša gotova, prebacite je u dublji tanjur ili zdjelicu i pospite bademima i čipsom od kokosa. Prelijte s još malo javorova sirupa i poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....