Planirate li uz komad prženog ili pohanog mesa ili ribe ovih dana poslužiti pržene krumpiriće, zbog kojih neki prečesto "završe" u poznatom lancu fast fooda ili "u škrinji" supermarketa, ovaj bi vam savjet mogao pomoći. Pržite li krumpir na ovaj način, on neće biti gnjecav, a ni suh i bit će savršeno hrskav izvana te pahuljast u sredini, pa čak i bolji od omiljene porcije u papirnatoj vrećici koju vam služe uz visokokalorični hamburger u tom istom već spomenutom fast foodu.
Naime, pitate li profesionalce kako napraviti dobar pomfrit, reći će vam da sve počinje odabirom pravog krumpir.
To je, možda ste već znali, krumpir crvenkaste kore (možda najbolji prijedlog je krumpir sorte Cleopatra. Taj krumpir ima krupne, glatke i ovalne gomolje, crvenu pokožicu i relativno je tvrda sorta. Ljubitelji pomfrita bit će najveći ljubitelji ove sorte jer je stvorena za prženje). Kada se odlučite pripremiti pomfrit, krumpir operite, koru mu, ako želite, ogulite, a potom ga prema savjetu profesionalnih chefova narežite na prutiće široke 1, a duge oko 10 centimetara.
Tako narezan krumpir - u tome je koraku tajna - najprije prokuhajte u kipućoj vodi dok ne omekša pa ga ohladite i osušite na papirnatom ručniku. Nakon toga, kratko kuhani krumpir pržite u fritezi na 150°C dok lagano ne porumeni. Kad porumeni izvadite ga na papirnati ubrus, pustite da se ocijedi i ohladi, zagrijte ulje na 180°C i ponovno ga popržite dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i hrskavu teksturu.
Poslužite ga uz komad pečenog ili pohanog komada mesa ili ribe, uz burger, ketchup, majonezu, aurora umak ili ajvar, ili, pak, samostalno uz omiljeni umak ili posip od svježe ribanog ili upravo otopljenog sira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....