ZA POD ZUB

Ovakvu zlevanku sigurno još niste probali! Slana je, sočna i najbolje je odmah napraviti duplu smjesu

Za umutiti smjesu trebat će vam 10-ak minuta, a za pečenje samo 30-ak, što ovo jelo čini idealnom ljetnom poslasticom...

Dugo sam razmišljala što bih kuhala za ovotjedni "Za pod zub". Bilo je ekstremno vruće i sve što mi je padalo na pamet bile su salate i hladne juhe, koje zbilja nije teško napraviti i za koje, zapravo, svatko već ima neki svoj recept. Znala sam samo da ovotjedno jelo mora biti nešto s rajčicama, jer napokon su na tržnicu stigle one najsočnije i najfinije.

image
Lidija Lončarić

Onda sam se sjetila da sam nedavno napravila odličnu zlevanku s borovnicama po receptu chefa Marka Palfija i na pamet mi je pala ideja o slanoj varijanti. Umutila sam smjesu, dodala rajčice koje sam, da se stručno izrazim, marinirala u maslinovu ulju, bosiljku i kaparima, soli i papru, a zatim sam sve zajedno ubacila u pećnicu. Toga dana najviša temperatura u Zagrebu bila je 36 stupnjeva, pećnica je cijelu stvar podigla za još koji stupanj više, pa možete zamisliti moje veselje kada mi je prva zlevanka zagorjela i kada sam pećnicu morala držati upaljenom još barem pola sata.

image
Lidija Lončarić

Ova je zlevanka s rajčicama, dakle, prošla dva testa i čak je i zagorena bila dosta ukusna tako da možete biti sigurni da greške nema. Napravite je već danas, sutra, poslužite uz nareske i, primjerice, sir i vrhnje ili samo malo jogurta, ponesite na posao ili plažu, ma s ovom ljetnom poslasticom može sve.

SLANA ZLEVANKA S RAJČICAMA

Trebat će vam:
1 veća ili 2 manje rajčice
2 jaja
40 ml suncokretova ulja
80 ml jogurta
20 ml mlijeka
60 g kukuruznog brašna
2 žličice praška za pecivo
sol i papar
20 g grana Padana ili nekog drugog sira
1 žlica kapara
3 žlice maslinova ulja
1 šaka svježeg bosiljka
malo maslaca za premazati posudu
Priprema:
Rajčicu narežite na ploške i stavite u tanjur. Dodajte maslinovo ulje, šaku sjeckanog bosiljka, kapare, sol i papar. Promiješajte i pustite da stoji. Za to vrijeme odvojite žumanjke od bjelanjaka pa istucite bjelanjke u snijeg. Žumanjke u drugoj posudi pomiješajte s jogurtom, mlijekom i uljem, posolite i poparite, dodajte ribani sir i sve dobro promiješajte. Dodajte kukuruzno brašno i prašak za pecivo, povežite pa laganim pokretima umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Prebacite smjesu u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem. Po vrhu poslažite ploške rajčice i poprskajte preostalim maslinovim uljem i svime što je ostalo na tanjuru. Ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva na 30-ak minuta ili dok ne poprimi boju. Je li gotovo, najbolje ćete znati ako upiknete čačkalicu i ona ostane čista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 10:03