Božić se opasno bliži, pripreme su u punom jeku, a između pečenja keksa koji mogu stajati dulje, volimo se počastiti i kakvom poslasticom koja se jede još topla, ravno iz pećnice. Ove slatke pogačice s brusnicama upravo su jedan od naših predblagdanskih favorita. Recept nam je ustupila naša suradnica Slavica Šagolj, a ono što nam se najviše sviđa jest činjenica da se tijesto ne mora dizati i sve je gotovo zbilja brzo. Osim brusnica, u tijesto možete ubaciti kockice čokolade i učiniti ih još primamljivijima.
MOŽDA VAS ZANIMA: BRZE HRSKAVE TORTICE
Važna napomena! Kako bi pogačice narasle visoko, kalup za izrezivanje dobro pobrašnite i brzim pokretom prema dolje utisnite u tijesto. Kalup nemojte vrtjeti lijevo-desno jer će to spriječiti dizanje pogačica.
POGAČICE S BRUSNICAMA
Trebat će vam:
280 g glatkog brašna
1 žlica praška za pecivo
40 g šećera
pola žličice soli
80 g suhih brusnica narezanih na kockice
korica jedne naranče
70 g hladnog maslaca narezanog na kockice
210 ml hladnog slatkog vrhnja
Priprema:
U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer, narančinu koricu i sol pa pomiješajte da se sastojci sjedine. Smjesi dodajte kockice hladnog maslaca. Prstima lagano miješajte sastojke dok ne dobijte mrvičastu teksturu. Dodajte usitnjene brusnice, slatko vrhnje i sjedinite sve sastojke u glatko tijesto. Pobrašnite podlogu i tijesto razvaljate na debljinu od 3 - 4 centimetra. Kalupom za kekse promjera 4 centimetra iskrojite tijesto. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega slažite pogačice. Pripazite da je razmak između njih minimalno 3 centimetra. Pecite na 190 stupnjeva oko 15 minuta, dok vrh ne porumeni.
Više recepata iz ovog editorijala potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....