Otkad sam prošla magičnu brojku 30 i većina druženja na koje danas odlazim podrazumijeva najprije hranu, a tek potom možda alkohol (mamurluci su danas opasna stvar), neprestano razmišljam o malim, jednostavnim, praktičnim, a dovoljno ukusnim jelima koja bih na takva okupljanja mogla ponijeti. Video na koji sam nedavno naišla na Instagramu i malo moje mašte doveo me i do ovih punjenih lepinja koje će se od sada sigurno redovno naći na mom popisu zalogaja za okupljanja s ekipom. Punila sam ih dvama različitim nadjevima: feta sirom sa začinskim biljem i, naravno, rajčicom i mozzarellom (jer, od srpnja do rujna rajčica se jede za doručak, ručak i večeru).
Ono što mi se posebno sviđa jest to da se tijesto ne mora dizati, tek kratko odmarati, i to što se lepinje peku na tavi pa po paklenim vrućinama nije potrebno paliti pećnicu. Gotove su, dakle, prilično brzo, a poslužiti se mogu i uz umak po želji. Također, kada su još tople, obavezno ih natrljajte češnjakom kako bi bile još aromatičnije.
Možda ćete ga još dugo osjećati na prstima i u dahu, ali ove punjene lepinjice ionako su (skoro) bolje od ljepljivog ljubljenja na kauču ili u hladovini, pa romantične aktivnosti ovog puta možete i preskočiti.
PUNJENE LEPINJE
Trebat će vam:
230 g brašna
150 g grčkog jogurta
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
1 žlica maslinova ulja
50 ml vode
Za nadjev od feta sira:
150 g feta sira
1 šaka svježeg peršina
1 šaka svježeg kopra
1 režanj češnjaka
Za nadjev od rajčice:
1 rajčica
1 režanj češnjaka
mozzarella
maslinovo ulje
Dodatno:
kockica maslaca
1 režanj češnjaka
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, grčki jogurt, prašak za pecivo, sol i maslinovo ulje pa postepeno dodajte vodu. Zamijesite mekano tijesto i oblikujte ga u kuglu. Pustite da stoji 20-ak minuta, a za to vrijeme pripremite nadjeve. Feta sir razmrvite prstima, dodajte mu sitno sjeckano začinsko bilje i jedan ribani režanj češnjaka. Drugi režanj češnjaka nasjeckajte na sitno i pirjajte na malo maslinova ulja. Dodajte sjeckanu rajčicu i pirjajte dok tekućina ne ispari. Tijesto potom podijelite na 4-5 jednaka dijela i svaki razvaljajte u krug. U sredinu stavite nadjev, na vrhu spojite krajeve tijesta kako biste dobili kuglicu, spljoštite je u disk i pecite svaku lepinju na tavi oko 3 minute sa svake strane. Po želji natrljajte češnjakom i premažite maslacem. Poslužite toplo.