Priprema: 20 minuta
Kuhanje: 30 minuta
Porcija: 4
Trebat će vam:
500 g mljevene govedine ili miješanog mesa
1 jaje
2 žlice krušnih mrvica
1 mali luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 žličica soli
½ žličice papra
½ žličice mljevene crvene paprike
Za ljuti umak:
2 žlice maslinovog ulja
1 crveni luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 svježa čili papričica, nasjeckana (ili 1/2 žličice ljutog čilija u prahu)
400 g pelata ili sjeckanih rajčica iz konzerve
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica šećera
sol i papar po ukusu
Za kukuruznu palentu:
200 g kukuruzne krupice
800 ml vode
1 žličica soli
30 g maslaca
Priprema:
U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, krušne mrvice, luk, češnjak, sol, papar i mljevenu papriku. Oblikujte male okruglice.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Pržite okruglice sa svih strana dok ne postanu zlatno smeđe. Izvadite ih i ostavite sa strane. U istoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte 2-3 minute dok ne omekša. Dodajte češnjak i čili papričicu te pirjajte još 1 minutu. Dodajte pelate, koncentrat rajčice, šećer, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se umak ne zgusne.
Vratite okruglice u umak i kuhajte još 10 minuta, povremeno ih prevrćući. U loncu zakuhajte vodu sa solju. Postupno dodajte kukuruznu krupicu, stalno miješajući pjenjačom kako biste izbjegli grudice.
Kuhajte na laganoj vatri 5-7 minuta, povremeno miješajući, dok palenta ne omekša. Umiješajte maslac za kremastu teksturu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....