Nije samo prilog

Ove tikvice zapečene sa sirom bez razmišljanja poslužite kao glavno jelo, toliko su dobre

 Azurita/Getty Images
Pomno odabrani začini i sir ovom jelu daju posebno dobar okus

Priprema: 10 minuta • Kuhanje: 30 minuta • Porcija: 4-6

Trebat će vam:

3 srednje tikvice
oko žličica soli
340 g naribanog sira gruyere
¼ žličice papra
85 g brie sira
80 ml vrhnja
15 g maslaca
2 režnja češnjaka
talijanska mješavina začina (ružmarin, origano, majčina dušica...)

image
Azurita/Getty Images

Priprema:

Tikvice narežite na ploške i pospite ih sa soli. Stavite ih u cjedilo iznad sudopera da se cijede 45 minuta. Osušite na kraju. Zagrijte pećnicu na 200°C. U malu vatrostalnu posudu od 1,5 litre posložite kriške tikvica u nekoliko redova koji se preklapaju, lagano pospite naribanim sirom. Dodati još jedan red i još nasjeckanog sira. Nastavite izmjenjivati ​​tikvice i sir dok ne ispunite cijelu posudu za pečenje. Ukupno ćete upotrijebiti polovicu sira. Lagano začinite paprom. Pomiješajte brie, vrhnje, maslac i usitnjen češnjak u malom loncu. Zagrijte nekoliko minuta na štednjaku na laganoj vatri, često miješajući, dok se sir ne rastopi i smjesa ne postane glatka. Po želji dodajte soli po ukusu. Smjesu ravnomjerno prelijte preko tikvica. Po vrhu pospite preostalu količinu naribanog sira te pospite talijanskim začinima. Pecite oko 20-25 minuta, dok sir na vrhu ne porumeni, a tikvice ne omekšaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 08:42