SLATKO ZRNO KAVE

Ovi keksi s kavom totalni su hit! Izgledaju baš dobro, a priprema je jednostavnija nego što se to na prvu čini

Posljednjih mjeseci vjerojatno ste na društvenim mrežama često nailazili na keksiće u obliku zrna kave, a sada ih možete pripremiti i sami

Iako je blagdansko pečenje keksa i kolača iza nas, ako vam još uvijek nije dosta slatkiša, ovi keksi mogli bi biti više nego dobra ideja za zasladiti se, primjerice, svako jutro uz šalicu kave. Osim što su efektni, zbog čega su i postali veliki hit na društvenim mrežama posljednjih nekoliko mjeseci, hrskavi su i ukusni, a po receptu naše suradnice Slavice Šagolj, koji vam ostavljamo u nastavku, uvijek ispadaju baš kako treba.

image
Berislava Picek/Cropix

Najbolje od svega, priprema uopće nije komplicirana, iako se tako na prvi pogled može učiniti. Naime, sve što vam treba da biste dobili ovako lijepa i uredna slatka zrnca kave bit će nekoliko jednostavnih sastojaka i nožić ili štapić za ražnjiće. Detaljan postupak pripreme čeka vas u nastavku.

MOŽDA VAS ZANIMA: TART S KAVOM

KEKSI U OBLIKU ZRNA KAVE

Trebat će vam:

15 g instant-kave
10 ml mlijeka
130 g brašna
30 g kakaa u prahu
45 g kukuruznog škroba
100 g maslaca sobne temperature
1 žumanjak
120 g šećera u prahu

Priprema:

Mlijeko malo zagrijte, dodajte instant-kavu i miješajte dok se zrnca ne otope. U veću posudu stavite omekšali maslac i šećer u prahu. Miksajte dok se smjesa ne sjedini i postane pjenasta. Dodajte žumanjak i promiješajte. Zatim dodajte mješavinu mlijeka i instant-kave. Kada ste sve sjedinili, umiješajte brašno, kukuruzni škrob i kakao prah. Lagano spojite mokre i suhe sastojke u fino glatko tijesto. Tijesto mora biti rahlo. Ne dodajte brašna više nego što piše u sastojcima. Tijesto uzimajte malom žličicom oko 8 g i oblikujte dlanovima oblik nalik na zrno kave. Kolačiće stavljajte na pleh obložen papirom za pečenje. Utisnite sredinu svakog tijesta nožem za maslac ili štapićem za ražnjiće. Svakako to učinite prije hlađenja. Kolačiće stavite u hladnjak da se stisnu oko sat vremena. Pećnicu zagrijte na 165 °C. Pleh izvadite iz hladnjaka i stavite kolačiće peći 12 do 14 minuta. Pečene ne dirajte dok se malo ne ohlade jer se lako mogu deformirati. Ohlađeni i pospremljeni u prikladnu posudu mogu stajati i do tjedan dana.


image
Fotografija: Berislava Picek/cropix; Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić/

Ovaj i druge recepte za slastice s kavom možete pronaći i u novom, aktualnom broju magazina Dobra hrana. Potražite ga na kioscima i u bolje opremljenim supermarketima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 10:02