ZAŠTO SU TOLIKO DOBRI?

Ovi muffini su bili hit među sportašima u Olimpijskom selu, isprobali smo ih (i opet ćemo)

Muffini na vrhu kojih se topi čokolada izgledali su nam toliko primamljivo da smo se u njihovoj pripremi morali okušati i sami. I moramo priznati, stvarno su dobri

Iako su Olimpijske igre završile i svi sportaši već su se odavno sretno vratili svojim kućama, osim o njihovim postignućima, o jednoj se stvari još uvijek naveliko priča. Ekipa na društvenim mrežama, naime, ne može prestati hvaliti recept za sada već prilično slavne muffine iz Olimpijskog sela. O njima je prvi progovorio Henrik Christiansen, norveški plivač koji je otišao toliko daleko da je do u tijeku Olimpijskih igara već i snimio nekoliko prilično zabavnih Tik Tok videa na temu ovih muffina, pa je tako zaradio i nadimak ‘muffin man‘.

Pa, iako originalni recept nije poznat, jer ga iz tvrtke Sodexo Live, koja je Olimpijsko selo opskrbljivala s hranom, još nisu spremni podijeliti, postoji nekoliko recepata koji su, kako tvrde autori, jako slični originalu. Budući da sve varijante Olimpijskih muffina na koje smo naišli izgledaju zbilja primamljivo, posebice zbog velike doze čokolade koja se topi na vrhu, ni sami nismo odoljeli testiranju i ovih se dana bacili na mućkanje sastojaka te ih pokušali napraviti. Koristili smo recept koji je za The New York Times osmislila autorica Genevieve Ko i rezultat je, odmah ćemo vam reći, zbilja bombastičan.

image
Lidija Lončarić

Za početak, priprema je prilično jednostavna i neće vam trebati čak niti mikser, pa mogu biti i odličan desert koji ćete pripremiti, primjerice, u apartmanu na moru, gdje pri ruci nemate sve uobičajene kuhinjske alate. Osim klasičnih sastojaka za muffine i biskvit kolače općenito, za ovu će vam poslasticu trebati još samo kava. I kada sve spojite, ubacite na pečenje pa izvadite iz pećnice, tek tada dolazi najvažniji dio. Naime, kockice čokolade dodaju se u smjesu, ali i na vrh još vrućih, tek pečenih muffina, te se potom otope i cijeloj slastici daju još jednu novu, slatku, kremastu dimenziju. Nama je ovo totalno otkriće i do sada ih ovako nismo radili, ali ćemo taj posljednji korak svakako uvesti u buduću pripremu čokoladnih muffina.

image
Lidija Lončarić

Genevive Ko je za The New York Times osmislila i dodatan čokoladni preljev, ali mi smo ga ovog puta preskočili jer nam je već i ova doza čokolade bila više nego dovoljna i ove smo muffine prozvali uvjerljivo najčokoladnijima koje smo ikada napravili. Želite li ga ipak dodati, naša preporuka je da napravite klasičan ganache s čokoladom i slatkim vrhnjem.

Osim poštene doze čokolade, plus kod ovih muffina je i sočnost, a istovremeno rahlost i činjenica da, sastojcima unatoč, nisu preteški. Sve u svemu, sada nam je jasno zašto je Christiansen za njima toliko poludio i sigurno ćemo im se vratiti. Možda ćemo samo pričekati da još malo zahladi pa da paljenje pećnice i ovakvi moćni deserti budu još veći užitak. Recept (koji smo ipak malo prilagodili) ostavljamo vam u nastavku.

image
Lidija Lončarić

Za otprilike 10-ak muffina trebat će vam:

165 g glatkog bijelog brašna
160 g smeđeg šećera (u originalu je 220 g)
40 g bijelog šećera (u originalu je 100 g)
1 žličica praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
prstohvat soli (kod nas je to bio velikodušan prstohvat jer volimo sol u slasticama)
oko 225 g skuhane kave
140 g maslaca
56 g kakaa
2 jaja
220 g tamne čokolade (može i druga, po želji)

Priprema:

U jednoj posudi pomiješali smo šećer, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodali smo i sol, i to poštenu količinu jer, ponavljamo, volimo sol u slasticama, posebice onima s čokoladom. Zatim smo skuhali kavu i dok je još bila vruća, dodali smo maslac nasjeckan na kockice. Pustili smo da malo stoji i otopi se, pomiješali pjenjačom i dodali kakao u prahu. Dobro smo pomiješali i pustili da se kratko ohladi. Zatim smo dodali jaja, dobro sve povezali pjenjačom, a zatim sve zajedno povezali sa suhim sastojcima. Smjesu nismo previše miješali. Podijelili smo je u košarice za muffine kojima smo obložili kalup za muffine i pekli na 200 stupnjeva oko 15 minuta, dok nam čačkalica iz sredine nije izašla čista. Dok su se muffini pekli, nasjeckali smo još čokolade i čim smo ih izvadili iz pećnice, na još vruće, dodali smo kockice čokolade. Pustili smo da se čokolada otopi, dodali malo cvijeta soli i muffine isprobali još tople. Bili su odlični.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:06