IZGLEDA TAKO DOBRO

Ovi njoki s kobasicom idealno su jelo za oproštaj od ljeta i pozdrav jeseni, a mi, srećom, imamo i provjereni recept

Napravite domaće njoke pa ih spojite s finim, kremastim umakom u kojem glavnu ulogu igra talijanska kobasica

Kada smo prvi put vidjeli fotografiju ovog jela, brzinski smo obrisali sline iz kuteva usana pa autoricu i, srećom, našu suradnicu Anitu Šarić zamolili za recept. Riječ je o, kako nam je kasnije objasnila, najslasnijim njokima u umaku u kojem glavnu ulogu igra talijanska kobasica salsiccia.

ŠTO JE SALSICCIA?

Salsiccia je meka, svježa, aromatična talijanska kobasica koja se radi uglavnom od svinjetine, a dodaje se i panceta te začini kao što su papar, češnjak, a često i komorač. Uglavnom se peče na roštilju, ali nije neobično i da se smjesa izvadi iz crijeva te se dodaje jelima od tjestenine ili rižotima.

Kod nas se kupiti može u trgovinama specijaliziranim za talijansku hranu poput Delicatesse O La La u zagrebačkoj Masarykovoj ulici te Salumeriji Mangia, koja se nalazi u Tomašićevoj i u Medulićevoj ulici.

image
Anita Šarić/

Priprema uopće nije komplicirana i, osim kobasice, trebat će vam tek nekoliko sastojaka kao što su pelati, slatko vrhnje, malo tikvice, češnjak i svježi bosiljak. I baš zbog ove kombinacije namirnica zaključili smo kako je upravo ovo jelo idealno za oproštaj s ljetom, jer sadrži omiljene nam tikvice i aromatično, fino začinsko bilje, ali i bogatu kobasicu koju kasnije poslužujemo u kremastom umakom, koji će u nadolazećim hladnijim jesenskim danima biti idealna utjeha

image
Anita Šarić/
.

Osim toga, veliki je plus i to što je jelo brzo gotovo pa može biti dobra opcija za jednostavnu večeru nakon napornog radnog dana, ali i pravu malu gozbu vikendom, kada će vam nakon ovako dobrog ručka ostat više vremena za odmor. Recept Anite Šarić ostavljamo u nastavku.

DOMAĆI ILI KUPOVNI NJOKI?

Naravno, koristiti možete kupovne njoke, ali priprema domaćih uopće nije toliko komplicirana kako se možda na prvu čini, pa ih napraviti možete i sami. Anita nam je ustupila svoj provjereni recept pa i njega ostavljamo u nastavku.

Za njoke:

500 g krumpira

150 g glatkog brašna

1 jaje

sol

Priprema:

Operite krumpire i kuhajte ih u ljusci dok ne omekšaju (oko 20-30 minuta). Kada su krumpiri kuhani, ogulite ih dok su još topli i propasirajte kroz pasirku ili ih zgnječite vilicom dok ne dobijete glatku smjesu. U zdjeli pomiješajte krumpir, brašno, jaje i prstohvat soli. Lagano mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne pretjerate. Podijelite tijesto na nekoliko dijelova i svaki dio razvaljajte u dugi valjak promjera oko 1-2 cm. Režite valjke na male komade (njoke) duljine oko 2 cm. Kuhajte njoke u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu (oko 2-3 minute). Izvadite ih šupljikavom žlicom i stavite sa strane.

Za njoke u umaku od salsiccie trebat će vam:

150 g salsiccie (talijanske kobasice)

200 g pelata

100 ml slatkog vrhnja

pola tikvice (narezane na tanke polumjesece)

2 češnja češnjaka (protisnuta)

svježi bosiljak (šaka listova)

maslinovo ulje

sol i papar

parmezan

Priprema:

U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte češnjak koji ste protisnuli. Lagano prepržite pa dodajte salsicciu koju ste prethodno skinuli s crijeva i natrgali na manje komadiće. Pržite dok ne porumeni. Umiješajte narezane tikvice i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekšaju. Dodajte pelate (protisnite ih kroz prste) i malo vode pa pustite da se umak kuha na laganoj vatri par minuta, dok se malo ne zgusne. Umiješajte slatko vrhnje i šaku naribanog parmezana. Začinite soli, paprom i dodajte nasjeckani svježi bosiljak. U gotovi umak dodajte skuhane njoke i pažljivo ih promiješajte da se svi sastojci ravnomjerno oblože umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 11:56