Mogu napraviti domaću tjesteninu, dva dana mijesiti kruh od kiselog tijesta, skuhati grah, gulaš, pečenje i napraviti kiflice, ali stvarno dobru prhku pitu, s kojom bih bila baš zadovoljna, još nisam napravila. Prhko tijesto i palačinke ubrajam u najveće promašaje koje uvijek iznova ponavljam u svojoj kuhinji, nekako u nadi da će baš taj jedan put ipak ispasti kako treba. Palačinke uglavnom uvijek ispadaju kao tortilje, a prhko tijesto se raspada, tvrdo je ili previše žilavo.
Onda sam neki dan naišla na neki njemački recept za pitu od šljiva, pflaumenkuchen, koja mi je zvučala tako jednostavno, a tako ukusno - i dala si još jednu priliku. Ovog puta sve sastojke za tijesto ubacila sam u svoj crveni samostojeći mikser, miksala ih zbilja kratko i dobila lijepo, glatko tijesto koje se ne lijepi i kojim vrlo lako mogu baratati. Nisam ga stavila u zamrzivač, što inače radim kako bih požurila proces, već sam ga strpljivo upakirala u hladnjak i nakon dva sata počela raditi pitu. Ispala je, bez pretjerivanja, zbilja odlično.
Šljive se ne sjeckaju, ne trebate ih čak niti začiniti (ali ja jesam), a u tijesto ćete dodati i malo praška za pecivo kako bi bilo deblje i prozračnije. Rezultat je aromatična pita s pečenim šljivama (a nema puno toga boljeg od pečenih šljiva) i tijestom koje se topi u ustima. I na kraju, želim samo još reći: mama, vidi me, napokon sam napravila fino prhko tijesto!
Trebat će vam:
500 g šljiva
250 g brašna
125 grama hladnog maslaca
1 žličica praška za pecivo
100 g šećera u prahu
1 jaje
korica jednog limuna
sok ½ limuna
ekstrakt vanilije
2 žlice šećera
keksi po želji (najbolje oni s maslacem)
Priprema:
U posudi najprije pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer. Zatim dodajte na kockice nasjeckani hladni maslac i povežite sve sastojke. Trebali biste dobiti mrvičasto tijesto.
Dodajte jaje, ribanu koricu limuna i mijesite tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo da ne postane previše žilavo.
Prebacite tijesto na radnu površinu, umotajte u prozirnu foliju i stavite na barem sat vremena u hladnjak.
Šljive prepolovite i očistite. Pomiješajte ih s malo limunova soka, vanilijom i šećerom.
Kada je tijesto dovoljno dugo stajalo u hladnjaku, izvadite ga i razvaljajte, stavite u kalup i po njemu rasporedite šljive. Pospite keksima koje ste najprije usitnili.
Pecite 40-50 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
Izvadite, ohladite i režite na kocke pa poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....