Kad razmišljam o ljetnim plodovima, uz sočne rajčice i hrskave krastavce, istog časa mi na pamet padaju i svestrane tikvice. Uvjerena sam da ne postoji način pripreme koji se meni ne bi svidio i teško se odlučujem volim li ih više pohane, punjene, u rižotu, popečcima ili tjestenini, kao dio složenaca, pita ili savijača, sirove na salatu ili u kakvom dobrom čokoladnom kolaču. Inače neutralnog okusa, začudo, svako jelo čine još malo boljim, sočnijim i bogatijim.
Za većinu jela s tikvicama koja mi na prvu padaju na pamet, internet je prepun recepata pa sam, razmišljajući o nečem barem malo drukčijem i maštovitijem, došla na ideju uštipaka. Vjerujem da je i to već izmislio netko prije mene, no ja sam u ovaj recept odlučila potrpati gotovo sve što imam u hladnjaku i, bez pretjerivanja, stvorila najprozračnije, a ujedno najsočnije uštipke. Prvotna ideja bila je raditi ih u formi malih fritula, no ponestalo mi je vremena pa sam se odlučila na klasične plosnate, nalik popečcima, samo sto puta bolje.
Iako sam fan jednostavnih umaka od jogurta s češnjakom, limunovim sokom i začinskim biljem, ovaj sam put grčkom jogurtu odlučila dodati i koju žlicu posnog sira pa sve zajedno začinila vlascem i dimljenom paprikom. Na taj sam način dobila kompletno jelo u kojem bih za vrijeme vrućih ljetnih dana mogla, zaključila sam na kraju, uživati i za doručak i za ručak i za večeru, a onda ga ponuditi i iznenadnim gostima. Zato, u slučaju da i vi volite tikvice, ovaj recept svakako spremite na sigurno. Vjerujte, poželjet ćete mu se vratiti, a i bit će lakše dijeliti ga dalje kada vas oni kojima ste te genijalne uštipke poslužili, zagnjave za recept.
Za uštipke s tikvicama trebat će vam:
1 veća tikvica
1 jaje
150 g jogurta
2 žličice praška za pecivo
8 žlica brašna
sol, papar
Za umak:
3 žlice svježeg posnog sira
150 g grčkog jogurta
1 vezica vlasca
1 žličica dimljene crvene paprike
sol
Priprema:
Tikvicu najprije naribajte, posolite i pustite da stoji oko 15 minuta kako bi otpustila višak tekućine. Za to vrijeme u većoj zdjeli pomiješajte sve tekuće sastojke, začinite soli i paprom, a po želji možete dodati i aromatično začinsko bilje. Tikvicu ocijedite pa je dodajte smjesi. Dodajte i brašno i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte još soli. Smjesa bi trebala biti nešto gušća od one za palačinke, ali ne gusta poput tijesta. Ako je pregusta, dodajte malo mineralne vode, ako je rijetka, dodajte još brašna no pripazite da ne pretjerate. Na tavi dobro zagrijte ulje pa pecite uštipke dok ne poprime zlatnu boju. Poslužite uz umak od jogurta ili svježi sir i vrhnje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....