Tiramisu je jedna od onih slastica koje uglavnom izbjegavaš kad si mlađi, a kada zađeš u malo zrelije godine, postaje ti sve draži. Nešto poput piva i vina koje nije muškat, kave i zelenog čaja. Moj ulazak u zrelije razdoblje kada je u pitanju tiramisu trajao je sve do prije nekoliko godina, kada sam mu napokon odlučila dati priliku. Kavu uopće ne pijem pa pretpostavljam da se upravo zato stvorio otpor prema ovom talijanskom klasiku. No, kada sam i sama počela raditi slastice, shvatila sam koliko ih dodatak kave zapravo popravlja (čokoladni brownie s malo kave je nešto što morate isprobati) i, malo-pomalo, navukla se i na tiramisu. Postao je slastica koju samoinicijativno naručujem u slastičarnicama i restoranima i shvatila sam: povratka nema.
Kada je cijena jagoda ovih dana ipak malo pala, na tržnici sam kupila mjericu i na putu do doma razmišljala o kremastoj slastici u koju bih ih mogla ubaciti. Ledeni vjetar činio mi se prekompliciranim pothvatom, a kada sam već gotovo zaobišla kvartovski dućan, u zadnji čas napamet mi je pao upravo brzi, lažni tiramisu. U košaricu sam odmah ubacila piškote, mascarpone i slatko vrhnje pa se zaputila doma. Negdje putem, onako usput, shvatila sam i da zapravo nikad nisam radila ovaj kolač, ali u smočnici imam i kremu od pistacije pa ću nešto improvizirati. I kako sam improvizirala!
Predstavljam vam svoj prvi i najbolji lažni tiramisu koji sam ikad probala. A i sama napravila. Da ne duljim, jer riječi su ovdje ionako suvišne, dodat ću još samo - ovo morate probati!
250 g mascarpone sira
100 ml slatkog vrhnja
oko 300 g piškota
3 žlice kreme od pistacije
250 ml mlijeka
1 žlica kave
1 žličica ekstrakta vanilije za kremu
1 žličica ekstrakta vanilije za kavu
2 žlice Amaretta
Mlijeko zagrijte do vrenja pa dodajte žlicu kave. Dobro promiješajte, vratite još kratko na štednjak pa maknite sa strane. Pustite da se kratko ohladi, dodajte Amaretto i žličicu ekstrakta vanilije. Ohladite u potpunosti. U posebnoj posudi slatko vrhnje istucite u šlag pa ga umiješajte u mascarpone sir. Dodajte i kremu od pistacija i ekstrakt vanilije. Sve dobro povežite. Jagode nasjeckajte na kolutiće. Piškote umačite u mlijeko s kavom, Amarettom i vanilijom, ali tek toliko da se navlaže. Nemojte ih ostavljati predugo u tekućini kako se ne bi raspale. Na dno posude slažite umočene piškote, premažite kremom, a po kremi rasporedite jagode. Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez svih sastojaka. Prije posluživanja dobro ohladite.