Priprema: 10 minuta • Pečenje: 15 minuta • Porcija: 4
Trebat će vam:
1 kg brašnastog krumpira
500 g oštrog brašna
prstohvat muškatnog oraščića
sol
2 jaja
šljive
150 g maslaca
100 g krušnih mrvica
50 g šećera
1 žličica cimeta
Priprema:
Krumpir u kori stavite u posoljenu hladnu vodu i kuhajte dok ne omekša, ocijedite i pustite da se malo ohladi. Nabodite ga na vilicu i ogulite mu koru. Protisnite ga kroz pasirku ili prešu, a možete ga naribati i na ribež u posudu. Dodajte oštro brašno, prstohvat muškatnog oraščića i sol. Dodajte dva razmućena jaja. Postupno miješajte prstima dok smjesa ne postane glatka. Smjesa se ne smije lijepiti ni za zdjelu ni za podlogu.
Ostavite tijesto da se odmori pet do deset minuta.
Operite, osušite i otkoštite šljive.
Tijesto razvaljajte u valjak promjera pet centimetara. Valjak podijelite na osam jednakih dijelova. Svaki dio prvo oblikujte u kuglu pa je u ruci lagano spljoštite na debljinu od jedan centimetar.
Stavite otkoštanu šljivu u sredinu i ravnomjerno je prekrijte tijestom te formirajte kuglu.
Zagrijte vodu i kuhajte knedle desetak minuta.
Dok se knedle kuhaju, otopite maslac u većoj tavi te prvo dodajte krušne mrvice. Nakon krušnih mrvica dodajte šećer. Nakon šećera ubacite i jednu žličicu cimeta te sve popržite.
Kuhane knedle dodajte u tavu te prevrtite da ih prekrije umak i kratko zapecite dvije do tri minute.