ZA POD ZUB

Ovo je najjednostavnije varivo koje možete zamisliti, sve sastojke vjerojatno već imate, a najbolje je po povratku s plaže

Ili, za one koji godišnji na moru još uvijek samo sanjaju, po povratku s posla

Zašto sam ovo varivo odlučila prozvati najjednostavnijim ikada? Pa, za početak, zato što sve sastojke vjerojatno u svakom trenutku već imate u hladnjaku, smočnici i zamrzivaču. Zatim, zato što priprema ne iziskuje baš nikakve posebne vještine osim da pripazite da luk ne zagori. I treće, gotovo je za 20-ak minuta, što znači da je idealno za lijeni ljetni ručak ili brzinsku večeru kad se napokon vratite s plaže.

Ono zbog čega posebno volim sva variva, pa tako i ovo, jest činjenica da u lonac uvijek mogu ubaciti i, primjerice, onaj komadić tikvice koji mi je ostao nakon što sam dan ranije prerano potrošila svu panadu za pohanje ili pola tužnog para kobasice koji me već mjesecima gleda iz zamrzivača. Uvijek ga možete prilagoditi svom ukusu, dodati i oduzeti što vam odgovara i napraviti u manjoj ili većoj količini pa spremiti za sutra ili lonac isprazniti u jednom sjedenju.

image
Lidija Lončarić/

Zbog krumpira dovoljno je zasitno samo po sebi, ali ja sam baš ovih dana ispekla stvarno dobar pirov kruh pa sam ga jednostavno morala poslužiti uz tanjur ovog variva. Bilo je odlično, toplo i na žlicu, a istovremeno lagano i osvježavajuće, taman ono sve ono što mi ljeti, za oporavak od prve polovice godine, i treba.

SUPERJEDNOSTAVNO VARIVO

Trebat će vam:

1 luk
1 mrkva
3 manja mlada krumpira
2 šake graška
pola pilećih prsa
1 žličica dimljene ili obične crvene paprike
1 lovorov list
1 žlica svježeg peršina
1 žličica timijana
1 žličica koncentrata rajčice
sol i papar
maslinovo ulje

Priprema:

Piletinu začinite solju, narežite na manje kockice pa ih ispecite na dobro zagrijanom ulju. Izvadite iz tave i na istoj masnoći (ili po potrebi dodajte još malo) pirjajte sitno nasjeckani luk. Kada poprimi boju, dodajte na kockice nasjeckanu mrkvu i na malo veće kockice nasjeckani mladi krumpir. Dobro zapecite pa dodajte crvenu papriku, koncentrat rajčice, timijan, lovorov list, sol i papar. Vratite meso, promiješajte i dodajte vodu (ili još bolje temeljac, ako ste se unaprijed pripremili) toliko da prekrije sve sastojke. Kuhajte 20-ak minuta ili dok povrće ne omekša, dodajte grašak pa kuhajte još pet minuta. Ubacite sitno nasjeckani peršin, dodatno začinite po potrebi i ugasite vatru. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 22:59