za pod zub

Ovo je najjednostavniji recept za pitu od marelica, plus dobar trik zbog kojeg će biti još sočnija

Za dobru ljetnu pitu treba vam tek nekoliko sastojaka i oko dva sata vremena, od čega ćete aktivno raditi 10 minuta

Od svih pita ljeti najviše volim onu od marelice! Obožavam kada se marelice ispeku, ispuste svoj slatkasto-kiselkast sok i spoje se s hrskavim, prhkim tijestom i tko god mi u ljetnim mjesecima ponudi takvu slasticu, kupio me za dva života. Sama je radim rijetko, čisto da se ne pomamim i sve pojedem sama, ali sam je za ovu priliku napravila samo da bih vam pokazala da priprema pite uopće ne mora biti komplicirana i da se, zapravo, najbolji kolači dobivaju od samo nekoliko pažljivo odabranih sastojaka.

Za tijesto vam, dakle, trebaju samo brašno, maslac, šećer i prstohvat soli, a za punjenje svježe voće, malo limunova soka (ako su marelice same po sebi dosta slatke, treba im kiselina), žlica šećera i vanilija po želji. Ovoj sam kombinaciji dodala još i malo finog džema od marelice, u koji sam istisnula još limunova soka, jer volim kiselo i ne mogu si pomoći. Zbog džema nadjev postaje sočniji, bogatiji i svi me pitaju kako mi je pita tako dobro ispala. A ja mudro šutim, smješkam se i častim još jednim komadićem omiljene mi pite od marelice. Ljeto je, godišnji će, zaslužila sam.

image
Lidija Lončarić

image
Lidija Lončarić

Najjednostavnija pita od marelice (za manji kalup)

Za tijesto će vam trebati:
200 g bijelog glatkog brašna
100 g hladnog maslaca
50 g šećera u prahu
prstohvat soli

Za nadjev:
3-4 žlice džema od marelice
4-5 marelica (može i koja breskva)
2 žlica limunova soka (plus još za džem ako je potrebno)
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije

image
Lidija Lončarić

image
Lidija Lončarić

Od brašna, hladnog maslaca koji ste narezali na kockice, šećera i soli umijesite tijesto. Mijesite brzo, dovoljno je da se svi sastojci povežu pa ga umotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak. Marelice (i breskve, ako ih koristite) narežite na kockice, stavite u duboki tanjur, dodajte limunov sok i vaniliju, žlicu šećera, promiješajte i pustite da stoji sa strane. Nakon sat vremena, tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga u oblik posude za pečenje. Tijestom obložite dno, izbodite ga vilicom i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Ostatak tijesta umotajte u foliju i spremite u hladnjak. Nakon 15 minuta pečenja, tijesto izvadite, premažite džemom u koji ste dodali malo limunova soka, pospite voćem i po voću naribajte ostatak tijesta. Pecite 20-30 minuta na 180 stupnjeva ili dok ne poprimi boju. Kada je gotova, pitu ohladite, narežite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:59