ZA POD ZUB

Ovo je onaj jedan umak koji pobjeđuje sve druge! Uz malo drugačiju krumpir salatu i rajčicu razgrabio se u trenu

Napravila sam umak od feta sira i druga tri sastojka te jedva čekam ponovno ga napraviti

Znate onaj trenutak kada napravite neko jelo, uzmete prvi zalogaj i već znate da ćete ga u bliskoj budućnosti pripremati češće nego što ste možda planirali? E, pa, upravo je to slučaj s ovim umakom! Radi se od četiri sastojka, a može poslužiti u nekoliko situacija: kada trebate dip za tortilje i čips ili umak koji ćete staviti u burger, kada vam je potrebna podloga za pečene rajčice koje obožavate ili kada se želite odmaknuti od klasika i napraviti stvarno dobru krumpir salatu.

image
Lidija Lončarić/

Ovaj sam put preskočila prve dvije opcije (iako, ostaci u hladnjaku još uvijek mogu postati što god poželim) i svilenkasti, divno kremozan feta umak poslužila uz slatku, sočnu, dobro začinjenu rajčicu u jednoj varijanti te uz sitni mladi krumpir u drugoj varijanti. Prva je došla prirodno, kada su se na tržnicama i u supermarketima napokon pojavile hrvatske rajčice (doduše, iz plastenika, ali preživjet ću) i kada sam shvatila da zbilja imaju onaj fini, slatkasti okus koji sanjam još od prošlog ljeta, a druga se nametnula sama od sebe kada mi je kumica na placu, kada sam već bila na odlasku, u ruku uvalila vrećicu najslađeg mladog krumpira.

image
Lidija Lončarić/

Vi se možete zaigrati pa umak od feta sira poslužiti i u drugim kombinacijama, ali u ove dvije, vjerujte mi, funkcionira savršeno. Uz tostirani kruh ili veliku žlicu maslinova ulja za brzu večeru, kao prilog uz roštilj ili dodatak grickalicama na druženju s ekipom. Svejedno je, nestat će iz tanjura koju god opciju odabrali.

image
Lidija Lončarić/

Kremasta feta s rajčicama i krumpirom

Za umak:

  • 250 g feta sira
  • 2 žlice grčkog jogurta
  • korica pola limuna
  • sok pola limuna
  • 2 žlice maslinova ulja

Za krumpir:

  • 500 g sitnog mladog krumpira
  • 1 šaka svježeg kopra
  • 1 šaka svježeg peršina
  • 2 mlada luka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • Sok pola limuna
  • 2 režnja češnjaka
  • sol i papar

Za rajčice:

  • 300 g cherry rajčica
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 ljutike
  • 1 žlica kapara
  • prstohvat šećera ili jedna žličica javorova sirupa
  • maslinovo ulje prema potrebi
  • sol i papar
  • svježi bosiljak

Priprema:

Krumpir stavite kuhati s jednim neočišćenim režnjem češnjaka i žličicom soli. Kuhajte 20, 30 minuta ili dok ne omekša. Za to vrijeme nasjeckajte ljutiku i češnjak. U drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa pirjajte najprije ljutiku, a zatim ubacite češnjak. Odmah dodajte i prepolovljene cherry rajčice. Pirjajte 5 minuta dok se ne opuste, dodajte nasjeckane kapare, sol, papar i zaslađivač prema želji, pirjajte još 2 minute pa maknite s vatre. Kada je krumpir kuhan, prebacite ga u zdjelu i pustite da se ohladi, a zatim mu dodajte sitno nasjeckani režanj češnjaka, sitno nasjeckani kopar i peršin te mladi luk koji ste narezali na kolutiće. Dodajte limunov sok i maslinovo ulje, začinite soli i paprom, pa sve dobro pomiješajte. Na kraju u blender ubacite feta sir i grčki jogurt, koricu pola limuna, malo limunova soka i maslinovo ulje te blendajte dok ne dobijete svilenkastu kremu. Dodatno začinite prema želji pa rasporedite umak u dva duboka tanjura ili zdjelice. U jednu potom dodajte rajčicu, a u drugu krumpir. Poslužite uz tostirani kruh.

Savjet!

Rajčice s češnjakom, soli, paprom i bosiljkom možete ispeći i u pećnici. Pecite ih 20-ak minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 00:41