Recept za Wuzetku, vjerojatno najjednostavniji kremasti kolač koji možete zamisliti, vjeruje se, nastao je između 1940-ih i 1950-ih u Varšavi, u jednoj od tada modernijih slastičarnica. Iako oko imena postoji nekoliko teorija, mnogi se slažu da je najizglednija ona koja govori da je Wuzetka ima dobila po varšavskoj ruti Wschód-Zachód (W-Z ili, u prijevodu, istok-zapad), koja je prolazila pored slastičarnice. Upravo zbog toga, pojedinci ovaj kolač nazivaju i samo WZ.
Jedna druga teorija, također prilično vjerojatna, govori, pak, da je Wuzetka nastala nakon Drugog svjetskog rata i da naziv dolazi od kratice za Warszawskie Zakłady Cukiernicze (Varšavska tvornica slastica), odnosno WZC.
No, bez obzira na to tko je recept izmislio i Wuzetku napravio prvu, ovo je i danas jedna od prilično popularnih slastica u Varšavi. Može se naručiti u slastičarnicama, a zbog jednostavne pripreme, često se priprema i kod kuće.
KAKO SE PRIPREMA?
Sve što trebate je napraviti biskvit s dodatkom kakaa, sirup u koji ćete dodati malo ruma i limunova soka (u pojedinim receptima spominje se i crni čaj), a zatim zamutiti i kremu od slatkog vrhnja. Za dozu osvježenja, dodaje se džem od višanja, a sve zajedno na kraju se prelije čokoladnom glazurom. Ponegdje se ovaj kolač servira i s prepoznatljivim slovima ‘WZ‘ na vrhu.
Recept za Wuzetku nedavno je podijelio i Darko Debić, koji stoji iza bloga i Instagram profila Samo jedan griz i koji je karijeru dugo godina gradio u kuhinji zagrebačkog hotela Esplanade. U nastavku ga prenosimo u cijelosti, a svakako vam savjetujemo i da posjetite Darkove društvene mreže, vjerujemo kako ćete, osim onog ga Wuzetku, upravo tamo pronaći još kakav dobar recept vrijedan isprobavanja.
Za biskvit će vam trebati:
7 jaja
175 g šećera
125 g oštrog brašna
50 g kakao praha
Za sirup:
2 žlice šećera
2 dl vode
1 dl ruma
3 žlice soka od limuna
Za kremu:
500 ml slatkog vrhnja, mliječno
100 g šećera u prahu
10 g želatine u prahu
0,5 dl vode
400 g milerama
ribana korica jednog limuna
dvije žličice ekstrakta od vanilije
Dodatno:
400 g džema od višanja
Za čokoladnu glazuru:
200 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja
Za dekoraciju
1 dl slatkog vrhnja
1 žličica šećera u prahu
15 kandiranih trešanja
Priprema biskvita:
Odvojiti bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka, malo soli i šećera umiksati snijeg, smanjiti brzinu miksera i dodavati jedan po jedan žutanjak. Ugasiti mikser i lagano umiješati prosijano brašno i kakao prah. Na pleh obložen papirom za pečenje razvući biskvit u jednakom sloju i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170° dvadesetak minuta. Ohladiti i prerezati horizontalno po sredini.
Priprema sirupa:
Kratko prokuhati šećer, vodu i sok od limuna. U ohlađeni sirup dodati rum.
Priprema kreme:
Želatinu potopiti u zdjelu hladne vode i ostaviti cca. 5 minuta. Potom otopiti želatinu na pari ili u mikrovalnoj. Miksati vrhnje, limunovu koricu, vaniliju i šećer dok ne postane šlag, lakše i brže se umiksa ako je vrhnje dobro ohlađeno. Lagano pjenjačom spojiti šlag, mileram i želatinu.
Slaganje:
U duboki pleh ili kalup staviti jednu polovicu biskvita, natopiti s pola sirupa i premazati s pola džema. Rasporediti kremu i poravnati. Staviti drugu polovicu biskvita, natopiti s ostatkom sirupa i premazati ostatkom džema. Staviti u hladnjak.
Priprema čokoladne glazure:
Čokoladu i ulje rastopiti na pari ili u mikrovalnoj, preliti kolač. Narezati na kocke te ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i kandiranim trešnjama.
Dodatno!
Sastojci navedeni u receptu dovoljni su za pripremu kolača u posudi za pečenje dimenzija cca 32 x 24 cm.