U sklopu velikog specijala posvećenog etničkoj kuhinji koji smo objavili u magazinu Dobra hrana, Ksenija Meleshko umijesila je i skuhala varenike. Evo kako se varenici rade u Ukrajini!
Trebat će vam:
Za tijesto:
500 g glatkog brašna
nekoliko prstohvata soli
50 g maslaca ili 3 žlice
biljnog ulja
1 čaša/šalica vrlo vruće vode
Za nadjev:
500 g svježeg sira
1 jaje
3 žlice šećera
Priprema:
Brašno prelijte čašom gotovo kipuće vode i posolite prema ukusu. Dodajte maslac (ili ulje) i umijesite tijesto srednje gustoće. Ostavite ga sat vremena da se odmori.
Pomiješajte svježi sir, jaje i šećer u masu za nadjev.
Tijesto razvaljajte na 2-3 mm debljine i izrežite pomoću obične čaše krugove. U sredinu kruga stavite žličicu nadjeva, preklopite i zalijepite krajeve.
Kuhajte 10-ak minuta u posoljenoj vodi.
Da se kuhane ne bi zalijepile, preko njih stavite malo maslaca. Poslužite s ušećerenim voćem.
SAVJET VIŠE!
Za nadjev se koriste najrazličitiji sastojci: od mesa, krumpira, kupusa, graha i gljiva, jetrica i sala pa do slatkog sira, višanja, jagoda, jabuka, šljiva, maka itd.
Varijante s mesom i krumpirom najčešće se serviraju s kiselim vrhnjem i čvarcima, a slatke verzije - često u medu ili sa slatkim sirupom.
Više dobrih recepata iz ukrajinske kuhinje potražite ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....