Lako i brzo gotovo

Ovo jelo redovito je na listi najslasnijih jela na svijetu, zašto ga onda ne pripremiti u blagdanskom tjednu

 Eurngkwan/Getty Images
Mac and cheese ili makaroni sa sirom bit će još ukusniji ako im dodate i malo domaćeg špeka...

Priprema: 15 minuta
Pečenje: 20 minuta
Porcija: 4

Trebat će vam:

300 g tjestenine (makaroni ili penne)
150 g špeka (narezano na kockice)
2 žlice maslaca
2 žlice glatkog brašna
400 ml mlijeka
200 g naribanog cheddar sira
50 g naribanog parmezana
½ žličice senfa
sol i papar po ukusu
50 g krušnih mrvica (za posipanje)

Priprema:

Zakuhajte posoljenu vodu u velikom loncu. Dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Ocijedite i ostavite sa strane. U velikoj tavi pržite špek na srednjoj vatri dok ne postane hrskav. Izvadite ga i stavite na papirnate ubruse da se ocijedi višak masnoće. U istoj tavi otopite maslac. Dodajte brašno i miješajte 1-2 minute dok smjesa ne postane zlatne boje. Postupno ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući kako biste izbjegli grudice. Pustite da lagano krčka dok se umak ne zgusne. Umiješajte cheddar, parmezan i senf, miješajući dok se sirevi ne otope. Začinite solju i paprom po ukusu. U umak dodajte kuhanu tjesteninu i hrskavi špek. Dobro promiješajte da se sve sjedini.

Smjesu prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu. Posipajte sloj krušnih mrvica po vrhu i dodajte nekoliko komadića maslaca za hrskavost. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta, dok površina ne postane zlatno smeđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 08:42