KAKAV SPOJ!

OVO MORATE ISPROBATI: Genijalan crème brûlée sa svježim varaždinskim kupusom

 Berislava Picek/Cropix
Ovaj francuski klasik u novom ruhu ove zime mogao bi postati apsolutni hit i u vašoj kuhinji

Trebat će vam:

500 g smeđeg šećera
400 g običnog šećera
375 ml vrhnja za šlag
125 ml mlijeka
4 žumanjka
1 štapić vanilije
i još:
100 g šećera
150 g svježeg varaždinskog kupusa
200 m l vode
1 zvjezdasti anis

Priprema:

Za karamelizirani kupus šećer i vodu stavite u tavu i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte sitno ribani kupus i prokuhajte ga u šećernom sirupu dok ne omekša. Karamelizirani kupus stavite u posudice za creme brule i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pomiješajte žutanjke s običnim šećerom, pa kad se zapjene dodajte vrhnje za šlag, mlijeko i unutrašnjost štapića vanilije. Prelijte preko karameliziranog zemlja. U široki pleh visokih stijenki ulijte vodu, stavite u nju posude, pa sve zajedno stavite u pećnicu na 180 °C na otprilike pola sata, odnosno dok se smjesa od jaja ne zgusne. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi, pa stavite u hladnjak na sat vremena. Kad je dobro ohlađeno posipajte smeđim šećerom i zapalite brenerom da se smeđi šećer karamelizira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 06:41