SAVRŠEN SPOJ

OVO NE SMIJETE PROPUSTITI: Omiljene lignje na brudet kombinirajte s jednostavnom palentom

 Ante Cizmic/Cropix
Idealan dodatak lignjama bit će upravo jednostavna kuhana palenta. Imate li viška vremena, ohladite je, grillajte pa dodajte umaku

Trebat će vam:

800 g svježih liganja

2 manje kapule

3 režnja češnjaka

1 čajna žličica začina iz Dalmacije (ružmarin, vrijesak, majčina dušica...)

1,5 dl crnog suhog vina

1 grančica peršina

150 g palente

1,5 dl ribljeg temeljca ili vode

30 g maslaca

1 manja grančica peršina

1 žlica košerve (koncentrata od rajčice)

1 lovorov list

maslinovo ulje

sol i papar

Priprema:

Recept se može raditi na dva načina: s očišćenim lignjama ili “na šporko”, odnosno neočišćenim. Ako se čiste, lignje narezati na veće komade. Kapulu očistiti i narezati na krupnije, češnjak i peršin očistiti i narezati na sitno, posuti s malo soli i ostaviti sa strane. Na zagrijanom maslinovu ulju pirjati kapulu i podlijevati prema potrebi temeljcem dok se ne raspadne - oko 20 minuta. Pojačati vatru, dodati konšervu i kratko zapeći, dodati lignje i začine te kada nestane tekućine, podliti s malo vina. Kada vino ispari, dodati malo temeljca, a kada sve zavrije, i preostalo vino i temeljac - tekućine treba biti prst ili dva iznad liganja. Kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta dok se tekućina ne reducira i umak ne zgusne. Palentu skuhati s maslacem, najbolje u temeljcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:04