Trebat će vam:
800 g svježih liganja
2 manje kapule
3 režnja češnjaka
1 čajna žličica začina iz Dalmacije (ružmarin, vrijesak, majčina dušica...)
1,5 dl crnog suhog vina
1 grančica peršina
150 g palente
1,5 dl ribljeg temeljca ili vode
30 g maslaca
1 manja grančica peršina
1 žlica košerve (koncentrata od rajčice)
1 lovorov list
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Recept se može raditi na dva načina: s očišćenim lignjama ili “na šporko”, odnosno neočišćenim. Ako se čiste, lignje narezati na veće komade. Kapulu očistiti i narezati na krupnije, češnjak i peršin očistiti i narezati na sitno, posuti s malo soli i ostaviti sa strane. Na zagrijanom maslinovu ulju pirjati kapulu i podlijevati prema potrebi temeljcem dok se ne raspadne - oko 20 minuta. Pojačati vatru, dodati konšervu i kratko zapeći, dodati lignje i začine te kada nestane tekućine, podliti s malo vina. Kada vino ispari, dodati malo temeljca, a kada sve zavrije, i preostalo vino i temeljac - tekućine treba biti prst ili dva iznad liganja. Kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta dok se tekućina ne reducira i umak ne zgusne. Palentu skuhati s maslacem, najbolje u temeljcu.