HIT GODINE

Ovo su nam definitivno najdraže dizane rolice, zaljubili smo se u njih na prvi pogled, a sada imamo i recept

Sviđaju nam se više čak i od mnogima omiljenih cimet rolica, a kada vidite kombinaciju sastojaka, vjerujemo da će se svidjeti i vama

Prije mjesec dana pisali smo o pekarnici Joseph Brot, na koju smo naletjeli na društvenim mrežama i čiji su nas proizvodi, čak i ovako na daljinu, osvojili na prvi pogled. Posebno su nam za oko zapele njihove rolice s makom i šljivama, koje izgledaju toliko dobro da jedva čekamo prvu priliku za izlet u Beč samo kako bismo ih isprobali.

IZLET U BEČ: PEKARNICA KOJU ŽELIMO POSJETITI

A sve dok se to ne dogodi, u pomoć nam je uskočila kreatorica sadržaja Janja Benić, koja je u međuvremenu posjetila bečku pekarnicu Joseph Brot, istražila recepte pa rolice pripremila kod kuće.

image
Janja Benić

"Za nadjev sam morala malo istraživati i doznala sam da u smjesu od maka ide i ‘Powidl‘ (naziv za ukuhane šljive bez dodatka šećera). Radi se polaganim ukuhavanjem zrelih šljiva, koje prirodno sadrže dovoljno šećera i pektina. Proces traje dugo (ponekad i 6-12 sati), tijekom kojeg šljive postaju tamne, guste i intenzivnog okusa", objasnila nam je Janja.

image

Janja Benić

Marko Miščević/Cropix

Ipak, dodala je, kako bi si olakšala pripremu i ubrzala proces, umjesto toga koristila je pekmez od šljiva bez dodatka šećera.

Kako nam je rekla, u pitanju je zbilja poseban, sočan i moćan desert, za koji smo odmah zatražili recept i, naravno, ostavljamo ga u nastavku.

image
Janja Benić

ROLICE S MAKOM I ŠLJIVAMA

RECEPT ZA TIJESTO
Trebat će vam:

50 g integralnog pšeničnog brašna
450 g Manitoba brašna
80 g šećera
10 g soli
300 g mlijeka, sa sobne temperature
10 g svježeg kvasca
1 jaje
100 g maslaca

Priprema tijesta:
Izvažite sve sastojke, aktivirajte kvasac s malo mlijeka, brašna i šećera od ukupne količine pa u zdjelu miksera stavljajte redom: mlijeko, jaje, brašna, šećer, sol i u sredinu brašna stavite aktivirani kvasac.

Mijesite tijesto dok ne razvijete gluten do 90% pa tek onda dodajte maslac (ne smije biti prehladan ni premekan). Kad se maslac potpuno umijesi tijesto je gotovo i odmah ga stavite u hladnjak do sljedećeg dana.

RECEPT ZA NADJEV
Trebat će vam:

250 g mlijeka
50 g šećera
90 g meda
300 g mljevenog maka
5 velikih žlica pekmeza od šljiva bez šećera (ako stavite pekmez sa šećerom onda svakako smanjite šećer iz nadjeva)
sok pola/ili cijelog limuna
malo korice limuna
½ žličice cimeta
polovice ili četvrtine šljiva (jedine koje je Janja sad pronašla su one veće šljive)

Priprema:
Zakuhajte zajedno mlijeko, šećer i med pa kad zavrije dodajte mak i dobro promiješajte. Kad se ohladi dodajte pekmez od šljiva, limun sok i koricu te cimet (možete pripremiti večer prije i ostaviti do jutra na sobnoj temperaturi).

Slaganje:
Izvadite tijesto iz hladnjaka da se malo temperira da ga je lakše razvaljati. Razvaljajte ga na dimenzije od oko 40x60 cm, namažite nadjev, rub si ostavite prazan i premažite s vodom da se tijesto lakše zatvori. Režite tijesto rebrastim nožem za kruh (pilite). Svaki komad narežite debljine 3 centimetara. Poslažite u pleh za pečenje (ostavite malo mjesta između svakog) pa na sredinu svake rolice stavite žličicu pekmeza od šljiva i u to četvrtinu šljive.

"S obzirom na to da sada nisu u sezoni, ja sam ih malo pošećerila i stavila cimeta i vanilije u prahu", dodaje Janja.

Neka se tijesto diže oko sat i pol vremena. Rolice potom premažite mješavinom jaja i malo mlijeka prije pečenja (rubni dio koji nema pekmeza i šljive na sebi). Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 25-30 min.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 17:57