Za sve koji kuhaju ljeti vrijedi univerzalna istina: zbog vrućine ne želimo dugo boraviti u kuhinji. No, to ne znači da se moramo odreći divnih osvježavajućih ljetnih jela, nego samo da nam je potrebna dobra priprema. Osigurajte se tako da u hladnjaku imate dovoljnu količinu svježeg voća, povrća, finih aromatičnih sireva, dimljene ribe ili kozica koje trebaju vrlo kratku termičku pripremu.
Ne libite se iskušati nove kombinacije hladnih jela pa tako rutinske obroke, koje radite po nekom ustaljenom ritmu, malo osvježite. Primjerice, standardnu bruschettu sa cherry rajčicama i mozzarellom, koja zahtijeva pripremu u pećnici, zamijenite još brže pripremljenim jelom u hladnoj varijanti, u kombinaciji ricotte, matovilca, smokava i plavog sira.
BRUSCHETTA SA SMOKVAMA I RICOTTA SIROM
Kuhanu ili pečenu ribu zamijenite dimljenom. Kremastu burratu najčešće viđamo u kombinaciji s rajčicama, a sada je isprobajte s breskvama pečenim na grill tavi. Rolice na bazi povrća i kozica zarolane u rižin papir fini su zalogaj za ljetni ručak ili večernja druženja, a dašak egzotike uvijek zagolica maštu.
Uz sve te kombinacije uvijek dobro dođe gutljaj osvježavajućeg napitka, poput našeg bezalkoholnog pića na bazi kokosova mlijeka, piva s aromom đumbira, limete i neizostavnog leda. Ljetne slastice temeljite na jednostavnim namirnicama koje ne zahtijevaju nikakvu termičku obradu. Za podlogu vam uvijek mogu poslužiti usitnjeni keksi ili mljeveno orašasto voće u kombinaciji s medom i otopljenim maslacem koji će sve to dobro povezati. Kremu možete napraviti od tučenog slatkog vrhnja, ricotte ili mascarponea. Dovoljno je dodati malo začina poput paste od vanilije, cimeta ili kardamoma te koju kap limunova soka. Ljeto je stvoreno za uživanje u netom dozrelim plodovima pa se inspirirajte našim editorijalom i stvarajte nove kombinacije okusa.
OSVJEŽAVAJUĆI KREMASTI NAPITAK
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....