RECEPT

OVOG PROLJEĆA JE NA REDU MALO DRUGAČIJA JANJETINA: Janjeći kotleti s njokima u umaku od gljiva

 Marko Miščević
Donosimo provjerene recepte za jela od manjih komada ovog sočnog mesa.
dvije žlice maslinova ulja
2 glavice luka
1,4 kg janjećih kotleta
peršin, bosiljak, timijan
250 g gljiva (ako imate zamrznutih vrganja ili šampinjona)
200 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica sjeckanog peršina
800 g njoka

U zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje i sitno sjeckani luk, pa ga pirjajte dok ne dobije zlatnožutu boju. Dodajte narezane gljive, propirjajte i pričekajte da ispari voda. Nakon kratkog pirjanja dodajte vrhnje za kuhanje i začinite po želji solju i paprom. Tako prigotovljen umak stavite sa strane. Grill tavu blago namastite maslinovim uljem i prepržite janjeće kotlete sa svake strane, vrlo kratko, da unutra zadrže ružičastu boju. Začinite. U slanoj vodi skuhajte njoke, ocijedite ih, stvite na tanjur, na njih posložite kotlete i sve prelijte umakom od gljiva.

Marko Miščević

Domaći njoki

5 krumpira srednje veličine (krumpir kuhan u kori)
170 g glatkog brašna
1 žumanjak
sol

Zgnječite krumpir, dodajte brašno, žumanjak i sol i umijesite tijesto. Podijelite ga na 4-5 manjih dijelova pa svaki izrlojate dlanovima u kobasicu, koju režite na komadiće, odnosno dijelove od kojih ćete raditi njoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 09:59