RECEPT

OVOG PROLJEĆA JE NA REDU MALO DRUGAČIJA JANJETINA: Janjeći ombolo sa zapečenom palentom

 Marko Miščević
Donosimo provjerene recepte za jela od manjih komada ovog sočnog mesa.
200 ml tamnog umaka
2 žlice maslinova ulja
1 kg janjećeg ombola (iskošteni janjeći kare)
bosiljak, majčina dušica, sol, papar
1 čili papričica
1 žličica Worcestershire sosa
50 g maslaca
100 ml crnog vina
100 g palente

Marko Miščević

Janjeći omobolo prelijte maslinovim uljem i pustite 24 sata da se marinira (u hladnjaku). Skuhajte palentu i izlijte je u kalup pa pustite da se ohladi. Ocijedite ombolo pa ga ispržite sa svih strana na vrućoj tavi da zatvorite pore. Premjestite ga u zagrijanu posudu pa stavite na desetak minuta u pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Za to vrijeme u drugu posudu stavite tami umak, dodajte čili papričicu, crno vino, umak Worcestershire, začinite solju i paprom te začinskim biljem pa pustite da se kratko reducira na laganoj vatri dok ne nastane gust umak. Na kraju dodajte maslac. Palentu izrežite na kockice ili ploškice pa je zapecite na grill tavi s obje strane. Na tanjur složite izrezani ombolo i prepečenu palentu pa ih prelijte umakom. Tamni umak Korjenasto povrće (mrkva, peršin, pastrnjak, celer) prepržite u tavi na malo maslaca, dodajte koncentrat rajčice i na kraju sve povežite brašnom. Kad ste dobili zapršku, a povrće je poprimilo lijepu rumenu boju, dodajte goveđi temeljac i sve zajedno kuhajte barem dva sata. Od začina možete staviti timijan, lovor ili peršin. Procijedite ga i takvog ga možete čuvati u hladnjaku više dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 12:07