Ako ste se ovih dana već zasitili sitnih suhih kolača, a jede vam se nešto slatko, naša Slavica Šagolj ima odličnu ideju. A najbolje od svega je što vam za ovaj desert trebaju namirnice koje možda već i imate kod kuće, a još je bolja da vam za njega ne treba pećnica!
Kako bi sve teklo glatko, trebate znati da, kada radite slastice sa sušenim voćem, uvijek ih je dobro preliti vrućom vodom da se malo opuste i omekšaju. Prije nego ih ubacite u smjesu, svakako ih ocijedite, ali sačuvajte vodu u kojoj ste namakali šljive, grožđice ili u ovom slučaju smokve. Od kuhinjskih alata trebat će vami jak blender, a ako vam sušeno voće slučajno počne zapinjati, dodajte malo vode koju ste sačuvali od namakanja. Sigurni smo, jednom kad isprobate puding naše suradnice Slavice Šagolj iz Salse & Šalše, kuhat ćete ga češće.
Tražite li dodatnu inspiraciju za slastice sa sušenim voćem, možda vam se svide ove meke pogačice s brusnicama, Slavičine preukusne tortice od čokolade i sušenog voća, kremasta torta od sušenih šljiva, rogača i čokolade ili, pak, ove sočne okruglice obučene u čokoladu.
Puding sa suhim smokvama
Trebat će vam:
● 250 g suhih smokvi
● 1 l mlijeka
● 3 žlice agavina sirupa
● 1 žličica mljevenog cimeta
● 80 g nasjeckanih oraha i suhih smokava za ukrašavanje
Priprema:
Suhe smokve nasjeckajte na manje komadiće. Prelijte ih toplom vodom i ostavite da se namaču oko pola sata da omekšaju.
Izvadite smokve na papirnati ručnik da se malo osuše.
Mlijeko zagrijte na laganoj vatri, no pripazite da ne zakuha.
Smokve stavite u blender, dodajte im koju žlicu mlijeka i izmiksajte u pire. U toplo mlijeko dodajte pire i sve lagano pomiješajte. Dodajte agavin sirup i cimet.
Dobivenom smjesom napunite šalice, prekrijte ih folijom ili krpom i ostavite na sobnoj temperaturi dok se puding potpuno ne ohladi. Hlađenjem će se polako zgušnjavati.
Kada se puding ohladio, držite ga u hladnjaku prije posluživanja.
Na ohlađeni pudinga stavite sjeckane orahe i po želji meda ili sirupa od agave.
Više recepata iz ovog editorijala, kao i recepte za slastice sa salom i svinjskom masti, potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....