Ovaj Uskrs napokon možemo provesti u krugu šire obitelji bez straha i brige, što znači da su ponovno na rasporedu kuckanje tvrdo kuhanim jajima, guštanje u uskrsnoj šunki i grickanje mladog luka! Budući da je svima nedostajalo veće okupljanje, nema razloga da ovogodišnje uskrsne blagdane ne pretvorite u pravu gozbu.
Pritom je dobro tu i tamo uvesti nešto novo na jelovnik pa neka se na vašem stolu, uz sve već navedeno, nađe i teglica svježe ukiseljenih jaja. Kremasti žumanjak te slatko-kiselkasti bjelanjak dat će svježinu uskrsnom doručku, a svakom zalogaju dodatnu dimenziju.
Priprema nije velika mudrost, a osim klasičnog kiseljenja u kratko prokuhanoj mješavini octa, vode, šećera i začina (takva jaja možete u bezazlenoj spački podvaliti nekome od gostiju da se malo zabavite), jaja možete ukiseliti i u postojećoj tekućini od ukiseljenog povrća. Pritom posebnu pozornost posvetite rezanoj cikli jer ćete, dodate li oljuštena tvrdo kuhana jaja u preostalu tekućinu u staklenci, dobiti ružičasta jaja.
Efektnim izgledom zaintrigirat će prisutne, a usto su i ukusna. Ako u staklenci imate premalo tekućine, nadopunite je jabučnim ili crvenim vinskim octom. Poigrajte se i začinima pa, osim papra, dodajte lovorov list ili kumin, curry ili kardamom i anis.
Jaja držite u tekućini minimalno jedan dan, a mogu stajati i do mjesec dana. Ako želite dozirati kiseljenje, uzmite tvrdo kuhana, ali neoljuštena jaja pa im razbijte ljusku na različitim dijelovima te ih takve uronite u kiselu tekućinu s ciklom i pustite preko noći. Kad ih oljuštite, otkrit ćete da je tekućina stvorila mramorni efekt na jajima i dala im kompleksniji okus.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....