Poznata chefica Lidia Bastianich nedavno je na Instagram profilu podijelila fotografiju talijanske poslastice i instantno nas natjerala da se bacimo na istraživanje. Otkrili smo tako kako je riječ o malim prženim kruščićima, talijanskim gnocco fritto, koji se tradicionalno poslužuju uz mesne delicije, najpopularniji su u Modeni i okolici, a osim u slanoj varijanti, u dijelovima Italije moguće je naići i na slatku varijantu s medom ili šećerom u prahu. Iako izgledom podsjećaju na kombinaciju naših kroštula i poderanih gaća, priprema je ipak nešto drugačija. Ovi se kruščići, naime, po receptu chefice Lidije Bastianich, dižu svega 15 minuta, potom se prže u dubokom ulju, a zatim omotaju pršutom. Osim uz pršut, Talijani ih vole poslužiti i uz mortadelu i različite sireve.
Recept koji smo pronašli na službenoj stranici chefice Lidije Bastianich uključuje mlijeko zbog čega je ova varijanta nešto mekša, no u nedostatku mlijeka, gnocco fritto možete pripremiti i samo s vodom. Originalni recept možete pronaći u kuharici poznate chefice "Lidia's Italian Table" te na službenoj web stranici.
Trebat će vam:
1 kockica svježeg ili jedna mala vrećica suhog kvasca
235 ml toplog mlijeka
1 žlica maslinovog ulja
480 g brašna
1 žličica soli
120 ml mineralne vode
Ulje za prženje
Pršut
Priprema:
U velikoj posudi najprije pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i maslinovo ulje. Dodajte mineralnu vodu i brašno, začinite soli pa zamijesite tijesto. Mijesite sve dok ne dobijete elastično tijesto. Po potrebi dodajte još brašna. Zatim ga prekrijte čistom krpom i pustite da odmori 15 minuta. Nakon toga, tijesto podijelite na četiri jednaka dijela i rasporedite ga po podlozi koju ste najprije pobrašnili. Svaki komad razvaljajte na oko pola centimetra pa izrezujte jednake oblike. Tijesto koje vam je ostalo ponovno zamijesite, pustite da stoji 15 minuta pa od njega napravite nove oblike. Kada ste potrošili tijesto, u većoj posudi zagrijte ulje. Pecite izrezane komade tijesta u vrućem ulju oko 1 minute s jedne strane, a zatim prekrenite pa uz povremeno okretanje pecite još 2 do 3 minute. Kada su gotovi, pržene zalogaje izvadite iz ulja na papirnati ručnik, posolite i još tople poslužite uz pršut.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....