RECEPT DANA

Ovog vikenda razvlačimo tijesto i radimo sočnu ljetnu štrudlu s miješanim bobičastim voćem

 Berislava Picek/Cropix/
Imamo recept za domaće vučeno tijesto i najslađi nadjev od omiljenog bobičastog voća

Za tijesto će vam trebati:

400 g glatkog brašna
žličica soli
50 ml suncokretova ulja
200 ml mlake vode

Za nadjev:

200 g borovnica
150 g crnog ribizla
150 g ogrozda
200 g kupina
100 g šećera
2 vanilin šećera
3 - 5 žlice krušnih mrvica
žličica cimeta

Za premazivanje:

150 g otopljenog maslaca

Za posipavanje:

50 g šećera u prahu

Priprema:

U duboku zdjelu stavite brašno, sol, ulje i mlaku vodu. Ručno ili električnom miješalicom umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki premažite uljem, prekrijte prozirnom folijom da se ne suši i ostavite da odmori oko sat vremena. Tijesto će se bolje razvlačiti ako malo odstoji. Za to vrijeme pripremite nadjev. Voće operite i očistite od peteljki. Osušite kuhinjskim papirom. Stavite u dublju posudu, dodajte obje vrste šećera, cimet i dobro promiješajte. Voće će pustiti svoje sokove. Dodajte krušne mrvice koje će upiti višak tekućine. Kuhinjski stol prekrijte čistim stolnjakom. Na sredinu stavite lopticu tijesta koje u početku možete razvući valjkom za tijesto, kasnije polako krenite ručno. Lagano vucite tijesto od sredine prema krajevima. Bitno je da prekrijete cijeli stol tijestom. Tijesto premažite rastopljenim maslacem te rasporedite nadjev po gornjem i donjem rubu tijesta. Uz pomoć stolnjaka rolajte tijesto do pola, tijesto prerežite nožem po dužini. Lim u kojem ćete peći štrudlu obložite papirom za pečenje te režite tijesto ovisno o dužini lima. Slažite red za redom dok ne potrošite sve tijesto i nadjev. Štrudlu i s gornje strane premažite maslacem. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Pečenu štrudlu pustite da se malo ohladi te je prije rezanja i serviranja posipajte šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 03:25