Piše i kuha: Slavica Šagolj
Pristupačno cijenom, jednostavno za izradu, prisutno je u jelovnicima sa svih strana svijeta!
Mini burgeri (Amerika)
Za peciva:
450 g glatkog brašna 250 ml mlijeka 75 g maslaca 50 g šećera 40 g svježeg kvasca (1 kockica) 8 g soli premaz: jaje, sezam ili mak |
U posudu za miksanje stavite toplo mlijeko, šećer i kvasac te miksajte s nastavcima za tijesto 4 minute. Pomiješajte brašno sa soli i polako dodajte u posudu. Kada se sve sjedini, dodajte maslac i miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od stranica posude. Tijesto prekriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku oko jedan sat. Kad tijesto odstoji, na pleh stavite papir za pečenje, oblikujte mini kuglice težine oko 45 g i ostavite tijesto na sobnoj temperaturi da se diže 45 - 60 minuta. Prije pečenja kruščiće premažite razmućenim jajetom i posipajte sezamom. U zagrijanoj pećnici na 170°C pecite peciva 30 minuta. Prije posluživanja dobro ih ohladiti.
Za umak:
1 glavica crvenog luka češanj češnjaka žličica smeđeg šećera žličica dimljene paprike žličica jabučnog octa 2 žličice Worcester umaka 6 žlica ketchupa |
Sitno narezani luk i češnjak popržite na maslinovu ulju, dodajte smeđi šećer. Kad se šećer otopi, dodajte mljevenu dimljenu papriku, jabučni ocat, Worcester umak i dobro pomiješajte. Na kraju dodajte ketchup, sol i papar.
Mješavina za burgere:
500 g miješanog mljevenog mesa 1 žlica maslinova ulja 150 g dimljene šunke 1 glavica ljubičastog luka žličica mljevene dimljene paprike sol i papar |
Na maslinovu ulju popržite sitno nasjeckan luk i komadiće dimljene šunke. Kad je gotovo, maknite s vatre i pustite da se ohladi. Meso začinite solju, paprom i dimljenom paprikom te dodajte prethodno popržen luk i šunku. Sjedinite sastojke i pustite da malo odstoji. Oblikujte male pljeskavice i ispecite na vrućem ulju, na toplu odmah stavite listić sira. Ohlađene kruščiće prerežite po pola, na donji dio stavite umak, meso, svježu rajčicu narezanu na ploške, zelenu salatu i poklopite gornjim dijelom peciva.
Salata s mesom i tjesteninom od riže (Tajland)
250 g rižinih rezanaca 200 g zamrznutog mladog graha korica i sok od dvije limete 2 - 3 žlice soja sosa 1 žličica smeđeg šećera glavica ljubičastog luka 2 manje glavice zelene salate 500 g mljevene svinjetine malo naribanog svježeg đumbira prstohvat kajenskog papra žlica suncokretova ulja čili |
Na ulju popržite meso 10-ak minuta, dodajte naribani đumbir, kajenski papar, čili i smeđi šećer. U slanoj vodi skuhajte mladi grah. Rižine rezance stavite u kipuću vodu na 4 minute. Kad omekšaju, isperite ih hladnom vodom. Na opranu natrganu salatu stavite rižine rezance, mladi grah i mljeveno meso. Začinite sokom od limete, soja sosom i lukom narezanim na kolutiće.
Pita od mesa, pistacija i brusnica (Velika Britanija)
Za nadjev:
300 g brusnica 3 žlice šećera sok pola naranče maslinovo ulje glavica luka 4 šnite špeka 2 češnja češnjaka timijan, kadulja 500 g mljevene svinjetine 75 g pistacija, muškatni oraščić |
Za tijesto:
450 g glatkog brašna 100 g svinjske masti 4 žlice mlijeka 1 jaje 2 žličice soli 150 ml vode |
Stavite u posudu brašno i sol. U tavu stavite vodu, mast i mlijeko te malo zagrijte i prelijte preko brašna. Dodajte razmućeno jaje i zamijesite tijesto. Ostavite da malo odstoji. U međuvremenu u tavu staviti šećer, brusnice i narančin sok te sjedinite smjesu na laganoj vatri. Pripremite nadjev od mesa: na zagrijano ulje dodajte sitno nasjeckan luk, špek narezan na trakice, češnjak te mljeveno meso koje pirjate oko pola sata. Pretkraj pirjanja dodajte pistacije, listiće timijana i kadulje. Kalup za pečenje (idealan je onaj za torte) obložite papirom za pečenje, 2/3 tijesta razvaljajte i prekrijte kalup sve do rubova. Na tijesto staviti pola mesne smjese, zatim brusnice i na to ostatak mesa. Prekriti ostatkom tijesta i premazati jajem. Peći na 200°C 30 minuta, a onda smanjiti na 180°C i peći još 30 minuta. Ohladiti prije posluživanja. Idealno je što ova delicija može minimalno tri dana stajati u hladnjaku.
Burrito (Meksiko)
8 tortilja 50 ml suncokretova ulja 500 g mljevene govedine 400 g nasjeckane rajčice 200 g graha 1 glavica luka 2 češnja češnjaka 200 ml goveđeg temeljca žličica mljevenog kumina žličica paprike pola žličice kajenskog papra sol, papar 100 g polutvrdog sira čili papričica mala limenka kukuruza |
Za posluživanje:
zelena salata narezana na trakice, luk na kolutiće, naribani sir
Tijesto za tortilje:
500 g glatkog brašna 1,5 žličica soli 8 g maslaca prašak za pecivo mlaka voda |
Pomiješajte sve suhe sastojke i pomalo dodajte mlaku vodu da se zamijesi glatko tijesto. Od tijesta formirajte kuglice 80-100 g i ostavite 10-ak minuta da se tijesto odmori. Razvaljajte kuglice na pobrašnjenoj podlozi na oko 25 cm. Pecite na vrućoj tavi 15 -20 sekundi sa svake strane. Jako je važno da tava prije pečenja bude dobro zagrijana.
Priprema nadjeva:
Na vrućem ulju popržite luk, češnjak i dodajte mljeveno meso. Kad meso posmeđi, dodajte goveđi temeljac, sjeckanu rajčicu, grah, kukuruz i začine (sjeckanu čili papričicu prema želji) te pustite da se krčka 20 minuta. Prije posluživanja tortilju treba zagrijati na tavi ili u mikrovalnoj pećnici, zatim staviti salatu, nadjev od mesa, luk, sir te čilija po želji.
Švedske okruglice (Švedska)
300 g mljevene svinjetine 50 g krušnih mrvica 1 žutanjak 2 žlice sitno sjeckanog luka pola žličice pimenta žlica maslinova ulja pekmez od brusnica |
U posudu stavite mljeveno meso, krušne mrvice, jaje, fino nasjeckan luk, začine te dobro izmiješate i oblikujte male okruglice - smjesa dovoljna za 20 komada. Na masnoći popržite okruglice i poslužiti uz pekmez od brusnica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....