Trebat će vam:
440 g sitne bijele riže (idealno vrsta idli)
110 g oljuštene crne leće (urad dal)
pola žličice piskavice (methi)
110 g pahuljica od riže (poha ili aval)
2 žličice soli
povrće po želji (luk, paprika, mrkva, čili)
lišće curryja (po želji)
lišće korijandera (po želji)
žličica biljnog ulja
Priprema:
U duboku zdjelu stavite sitnu rižu, oljuštenu leću i piskavicu te ih natopite u većoj količini vode. Pustite da se namaču pet sati, a pritom po potrebi dodajte još tekućine. Jednom natopljenu smjesu procijedite i u jakom blenderu usitnite u glatko bijelo tijesto. Ako treba, usitnjavajte malo po malo uz dodavanje vode. Rižine pahuljice properite kratko u vodi, potom ocijedite i zatim usitnite u blenderu sve dok ne dobijete glatku pastu. Dobro promiješajte u dubokoj posudi sa smjesom riže i leće pa pustite na toplom mjestu da prekriveno fermentira minimalno osam sati. Tijesto će se udvostručiti i napuniti mjehurićima pa ga pažljivo promiješajte. Ako ne možete odmah koristiti smjesu, spremite ju u hladnjak ili smrznite. Neposredno prije pripreme palačinki dodajte u fermentiranu smjesu dvije žličice soli i dobro promiješajte. Usitnite dobro povrće - luk, papriku, mrkvu, rajčicu i slično te posolite i promiješajte ako želite sve iskoristiti u istoj palačinki. Na vruću tavu izlijte dio smjese i kružnim pokretom ju raširite, no i dalje ona može ostati malo deblja. Kad se počnu javljati rupice u tijestu, po gornjoj strani palačinke posipajte povrće po želji i dlanom ga lagano izravnajte da se utisne u smjesu. Polijte žličicom ulja oko rubova pa poklopite tavu. Pustite da se peče minutu, odnosno dok ne postane zlaćana odozdo, a zatim ju preokrenite i kratko još propržite s gornje strane. Poslužite s chutneyem po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....