Panettone

Tradicionalna talijanska receptura

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 8 – 10

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 200 g šećera
  • 160 g maslaca
  • 12 g pivskog kvasca
  • 4 velika jaja
  • 3 žutanjka
  • prstohvat soli
  • 80 g kandiranog voća (naranče, limuna)
  • naribana limunova korica
  • ekstakt vanilije
  • mlijeko ili voda sobne temperatre
  • 150 g suhih grožđica

Priprema

1. korak

Odrežite 10 g pivskog kvasca, povežite ga s mlijekom ili vodom i 75 g brašna. Miješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu kojom možete oblikovati loptu, na vrhu koje urežete križ. Tako dobivenu loptu zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji na toplom mjestu barem 30 minuta.

2. korak

U drugu posudu stavite močiti grožđice u mlaku vodu. Nakon 30 minuta tjesto stavite u posudu te mu dodajte preostala 2 g kvasca, 250 g brašna, 2 cijela jaja (bijelanjak i žutanjak) te izradite rukama dok se sastojci povežu. Kad ste postigli homogenu smjesu dodajte 100 g šećera te 60 g maslaca koji je sad već bitno omekšan. Mijesite tijesto tok ne bude elastično i dok se maslac u potpunosti ne poveže s ostatkom tijesta,

3. korak

Tako pripremljeno tijesto ponovno zamotajte u prozirnu foliju te ostavite na toplom mjestu 1 sat i 30 minuta do 2 sata.

4. korak

Nakon što je tijesto dovoljno odležalo, dodajte preostala 2 jaja i 3 žutanjka, ostatak šećera i maslaca koji je sad još mekaniji. Mijesite tijesto dok se svi sastojci ne povežu u homogenu smjesu.

5. korak

Nakon što je tijesto ponovno odstajalo dodajte mu kandirano voće i suhe grožđice te naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije te pustite da ponovno odstoji još dva do tri sata.

6. korak

Nakon toga tijesto premjestite u kartonski kalup kako bi panettone postigao cilindrični oblik. Sad ga također pustite neko vrijeme samo dok ne poprimi oblik, nakon čega je spreman za pečenje.

7. korak

Stavite ga na najdonju rešetku u pećnici na 200°C uz zdjelicu s vodom te ponovno iscrtajte križ na površini panettonea. Nakon 5 minuta pečenja dodajte malo maslaca u središte križa. Pecite ga tako još dodatnih 10 minuta, nakon čega smanjite temperaturu na 180°C te ga pecite tako još 45 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 22:40