RECEPT CHEFA

Par korisnih trikova chefa Matije Bogdana za finu i kremastu carbonaru!

Spaghetti carbonara
 Wekwek
Lista sastojaka je prilično kratka, a vrijeme pripreme ne dulje od dvije ili tri dobre pjesme.

Mudrost je, kaže, držati temperaturu dovoljno niskom kako ne biste dobili kajganu s tjesteninom umjesto svilenkastog umaka, a trik ubaciti nekoliko žlica vruće slane vode od kuhanja tjestenine u žumanjke i sir kako biste ih temperirali i reducirali šok vruće tave. Lista sastojaka je prilično kratka, a vrijeme pripreme ne dulje od dvije ili tri dobre pjesme.

image
Matija Bogdan
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

  • 5 žumanjaka
  • 250 g tjestenine - špageti
  • 30 g Pecorino sira
  • 50 g dimljene pancete
  • papar i sol
image
Spaghetti carbonara
Wekwek

Priprema:

Stavite veliki lonac vode da proključa za kuhanje tjestenine. Na količinu vode za kuhanje tjestenine stavite 3% soli i stavite tjesteninu da kuha. Pancetu popržite na par kapi ulja na tavi dok ne postane hrskava, nakon čega je izvadite da se prekine proces prženja. U posebnoj zdjelici ili dubokom tanjuru s pjenjačom dobro umutite žumanjke, malo papra i ribani Pecorino sir.
Kad je tjestenina kuhana i spremna, prebacite je u tavu gdje se pržila panceta, upalite plin na slabu vatru te dodajte preprženu pancetu. Smjesu žumanjaka i Pecorina dodajte u tavu s tjesteninom i pancetom. Pazite da temperature bude dovoljno niska kako ne biste dobili kajganu. Dobro promiješajte, dodajte malo soli ako je potrebno te odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 10:19