KUHAJ KAO CHEF

Pareni har gao zalogaji sa svinjetinom i želiranim temeljcem idealan su kulinarski vikend projekt

 Mario Kucera/CROPIX
Mladi chef Dino Popović s nama je podijelio tajne pripreme parenih zalogaja, a jedan od naših favorita svakako je i har gao

Za tijesto:

200 g gustina
40 g brašna od tapioke
30 ml ulja
2 g (1/3 žličice) soli
320 ml kipuće vode

Nadjev:

150 ml pilećeg temeljca
50 g slanine
50 ml umaka od soje
1, 5 cm đumbira
1, 5 g agar-agara
250 g mljevene svinjske vratine
2 kom mladog luka
1 žlica sezamova ulja
2 žlice umaka od soje
1 žličica šećera
1 žličica soli
papar

Priprema:

Najprije napravite nadjev. Temeljac s komadima slanine, umakom od soje i narezanim đumbirom kuhajte oko 10 minuta. Nakon toga ostavite da stoji još 10 minuta da se infuzira. Procijedite, vratite u posudu, dodajte 1,5 g agar-agara i lagano zagrijte, ali nemojte dopustiti da zavrije. Izlijte u plitku posudu, ohladite i spremite u zamrzivač ili hladnjak. Mesu dodajte mladi luk, šećer, sol i papar i sve dobro izmiješajte. Umiješajte umak od soje i sezamovo ulje. Izmiješajte opet štapićima kružno u jednoličnu masu. Po potrebi dodajte još soli i papra. Želirani temeljac izrežite na jako male kockice, veličine sjeckanog vlasca. Dodajte u smjesu od mesa i dobro izmiješajte pa punite tijesto. Za tijesto najprije u zdjeli pomiješajte brašna, dodajte ulje i sol pa sve dobro sjedinite. Postupno dodajte i kipuću vodu te miješajte kuhačom dok se ne stvori poluprozirna masa koja podsjeća na plastelin. Premjestite na površinu i mijesite rukama desetak minuta, dok ne pobijeli. Prebacite u vrećicu ili dobro omotajte folijom. Tijesto ne smije imati zraka. Pustite da odstoji pa ga formirajte u oblik kobasice i režite na komadiće veličine njoka. Valjkom razvaljajte u disk s tanjim rubovima. Napunite nadjevom, presavijte do pola, a zatim ostatak tijesta stisnite tako da ga spojite s presavinutom polovinom. Kuhajte na pari 7 minuta.

image
Mario Kucera/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 17:29