UKUSNO

Parfait od pilećih i gusjih jetrica Ane Ugarković

 Berislava Picek / CROPIX
Izvadite iz vodene kupelji i ohladite, prvo na sobnu temperaturu, a zatim u hladnjaku oko 24 sata. Režite toplim nožem.

Trebat će vam:

300 g pilećih jetrica
100 g gusjih jetrica
150 ml tamnog porta ili prošeka
30 ml cognaca
150 g ljubičastog luka ili ljutike, narezanog na tanke ploške
7 g morske soli (oko pola velike žlice)
4 jaja na sobnoj temperaturi
400 g maslaca rastopljenog i mlakog

Berislava Picek / CROPIX

Priprema:

Pripremite stakleni ili keramički duguljasti kalup (može i limeni,) 30x11cm i oko 10 cm dubok i jednu veću i dublju posudu u kojoj će kalup stajati u vodenoj kupelji. Obložite ga sa masnim papirom (pogotovo limeni). Zagrijte pećnicu na 140°C. Stavite prošek ili porto i cognac u teču sa lukom i pustite da vrije i da se reducira dok luk ne ostane gotovo sasvim bez tekućine. Dobro oćišćena jetrica (od žilica i žuči) nasjeckajte na komadiće. Stavite u teču sa soli i zagrijte nad parom tako da budu tek topla (oko 40°C). Dodajte reducirani prošek s lukom u jetrica i u blenderu napravite jednoličnu smjesu, dodajte jaja i izmiksajte dok nije homogeno. Dodajte rastopljeni maslac i opet izmiksajte, a zatim sve protisnite kroz sitno mrežasto cijedilo. Ulijte u kalup, pokrijte čvrsto s kuhinjskom folijom i stavite u veću posudu. Nalijte u nju toplu vodu tako da dođe do iznad polovice smjese u kalupu. Stavite u zagrijanu pećnicu na oko četrdeset minuta, dok se smjesa ne stisne i više nije tekuća. Pazite da izvadite na vrijeme, jer bi jaja mogla koagulirati i parfait može postati granulast. Izvadite iz vodene kupelji i ohladite, prvo na sobnu temperaturu, a zatim u hladnjaku oko 24 sata. Režite toplim nožem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 15:57