Bolji od originala

Pašafažol na ovaj način sasvim sigurno još niste kušali, ali jednom kad ga probate, uvijek ćete mu se vraćati

Recept je ovo za istinske gurmane i zaljubljenike u dobru hranu, koji nam je u našoj brodskoj kuhinji pripremio Zoran Šimunić Šime

Jedriličarska đita Dobre hrane počela je u jednoj od najljepših ACI marina na Jadranu - u Skradinu. Opremili smo se namirnicama, ukrcali njih i sebe na brod i otisnuli se. Cilj je bio, osim uživati u lijepom vremenu i moru, okušati se i u pripremi brodske hrane za našu gladnu ekipu. Za to je bio zadužen naš suradnik Zoran Šimunić Šime, koji nam je pripremio više dobrih jela.

Pored fantastičnog orbika, moćne riblje juhe i najbolje paštašute, pripremio nam je i jednu poslasticu, koju uz sve recepte, osim na našem portalu, možete pronaći i u novom broju magazina Dobra hrana, koji je trenutno na kioscima.

image
Berislava Picek/Cropix

ŠIMIN PAŠTAFAŽOL NA BRUJET

Za brujet na hladno:

300 g luka
5 režnjeva češnjaka
400 g pelata ili 1-2 žlice koncentrata od rajčice
100 ml ulja
2 kg + miješane ribe
3-4 kanoća (rak zezavac)
3-4 kozice
šaka školjaka
4 režnja češnjaka
1 "mac" peršinova lista
150 ml bijelog suhog vina
1 jušna žlica vinske kvasine
1 peperončino
sol, papar
šakica kapara
1-2 lovorova lista

image
Berislava Picek/Cropix

Za fažol:

50 g kuhanog ječma
350 g kratke tjestenine
800 g kuhanog graha
1 žličica slatke mljevene paprike
sol, papar
maslinovo ulje

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Očišćenu ribu narežemo na krupnije komade, posolimo i popaprimo.

Luk izrežemo na polumjesece, češnjak i peršin usitnimo. Pelate zdrobimo rukom.

Na dno posude ulijemo maslinovo ulje te posložimo oko četvrtine luka, stavimo dio ribe, malo kapara, češnjaka i peršina. Slažemo dalje kao lazanje istim redom.

Pred kraj stavimo pelate, kapare, peperončino i malo ružmarina. Podlijemo vodom i vinom (možemo povećati vino pa kuhati bez vode). Tekućine treba biti da pokrije ribu, sve protresite da se malo izmiješa i stavite kuhati na srednje jaku vatru i poklopite. Kada baci ključ, otklopite i kuhajte na lagano. S vremena na vrijeme protresite. Kada luk omekša, dodajte žlicu kvasine i kuhajte još petnaestak minuta.

Brujet procijedite (sačuvajte temeljac) i očistite ribu. U lonac stavite temeljac i umiješajte papriku, pa stavite na vatru da provrije. Dodajte tjesteninu i kuhajte oko 10 minuta (odnosno prema uputama proizvođača da bude al dente), u pola kuhanja dodajte školjke. Prije nego što je tjestenina kuhana dodajte konzervu graha s tekućinom.

Za rustikalniji okus dodajte šakicu prethodno skuhanog orza koji bi bilo poželjno kuhati u slanijem temeljcu. Kada sve povežete, isprobajte i uskladite okuse. Poslužite s malo maslinova ulja uz neku pogaču ili stariji kruh (po viški, kolač) kojim ćete "supati" toč.

SAVJET:

Možete koristiti i svježi grah, a ako koristite našu metodu koju smo objavili u Dobroj hrani, nećete ga trebati močiti preko noći.

Tjesteninu je dobro skuhati posebno, ili neutralno u vodi ili u ribljem temeljcu ako će biti dodatak drugim vrstama ribljih jela - npr. pašta s tunom.

Ovisno o opremljenosti kuhinje i vremenu, brujet se može pripremiti i drugačije. U svakom slučaju nabava ribe će diktirati temeljne okuse, a običaj je bio da se prvi dan skuhao brujet, pa se uživao uz puru (palentu) - ono što je ostalo koristilo se kao baza za ovo jelo.

Postoje razni načini pripreme ovisno o otoku, (ne)imaštini i inovativnosti. Jelo jako dobro podnosi i da se stavi koji rak i neki od morskih začina poput motara (petrovca).

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Cijelu priču i sve recepte o brodskoj kuhinji potražite u novom broju magazina Dobra hrana u kojem vas čeka pregrš dobrih savjeta, ideja i inspirativnh priča na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 12:50