MORSKA SPIZA

Pašta s ježincima, bijelim vinom i rajčicama po receptu chefa Vjeke Bašića

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Kuhali smo sa chefovima Vjekom Bašićem i Rudolfom Štefanom pa ih zamolili da s nama podijele i recepte za svoje morske specijalitete

Za 4 osobe trebat će vam:

do 1 l ribljeg temeljca za podlijevanje
200 g ikre ježinca
10 zuba ježinca
150 ml bijelog vina
maslinovo ulje
2-3 režnja češnjaka
300 g špageta
100 g zrelih rajčica

Priprema:

Svježe ulovjene ježince pažljivo nožem otvorite, izvadite ikru i odvojite zube u posebnu posudu. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i kako biste ga aromatizirali u tavu dodajte cijele režnjeve češnjaka. Kada je blago pečen, izvadite češnjak van i ubacite zube od ježinca, podlijte bijelim vinom i ribljim temeljcem te pustite da krčka dok se ne reducira umak. Povremeno promiješajte i za to vrijeme u slanoj vodi skuhajte špagete. Izvadite zube van iz tave, procijedite tjesteninu i ubacite je u tavu s umakom od ježinca. Pustite da se tjestenina ukuha i sjedini pa ubacite rajčice usitnjene na kockice. Na kraju dodajte ikru ježinca i maslinovo ulje te miješajte da se umak emulzira.

Savjet!

Birajte što tanje špagete jer je ikra nježna pa će se bolje rasporediti u jelu.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 19:13