Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 5 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 0,5 kg pilećih jetrica
- 120 g maslaca
- glavica ljubičastog luka
- 1 dl crnog vina
- 4-5 listića kadulje
- sol, papar
- Za pekmez:
- 0,5 kg šljiva
- žlica maslaca
- dl crnog vina
- žličica smeđeg šećera
- pola muškatnog oraščića
- žlica aru praha
Priprema
1. korak
Rastopite žlicu maslaca pa na njemu pirjajte luk. Kad se zacakli, dodajte i jetrica. Vatra neka bude dosta jaka. Podlijte vinom i dodajte usitnjenu kadulju.
2. korak
Promiješajte i nakon minutu dvije maknite s vatre. Pustite neka se ohladi. Posolite i poparite. Prebacite smjesu u blender i prelijte ostatkom rastopljenog maslaca.
3. korak
Izmiksajte u paštetu. Izlijte je u kalup obložen masnim papirom ili staklenku. Nekoliko sati neka stoji u frižideru.
4. korak
Očistite šljive i usitnite ih. Pirjate ih u tavi na maslacu, podlijte vinom i dodajte šećer. Neka krčka dok šljive ne omekšaju, miješajući. Kad se umak zgusne, naribajte muškatni oraščić.
5. korak
Žlicu aru praha razmutite u malo hladne vode i dodajte u pekmez. Kuhajte još minutu, dvije dok se ne stisne do željene gustoće. Cijeli postupak doista ne traje dulje od deset minuta.
6. korak
Aru prah nije nužan. Vaš će pekmez biti jednako ukusan i bez njega, ali će u tom slučaju ostati rjeđi. Paštetu poslužite na kriškama preprženog kruha, uz dodatak hladnog ili toplog pekmeza.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....