Pašteta od jetrica s petominutnim pekmezom od šljiva

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 5 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 0,5 kg pilećih jetrica
  • 120 g maslaca
  • glavica ljubičastog luka
  • 1 dl crnog vina
  • 4-5 listića kadulje
  • sol, papar
  • Za pekmez:
  • 0,5 kg šljiva
  • žlica maslaca
  • dl crnog vina
  • žličica smeđeg šećera
  • pola muškatnog oraščića
  • žlica aru praha

Priprema

1. korak

Rastopite žlicu maslaca pa na njemu pirjajte luk. Kad se zacakli, dodajte i jetrica. Vatra neka bude dosta jaka. Podlijte vinom i dodajte usitnjenu kadulju.

2. korak

Promiješajte i nakon minutu dvije maknite s vatre. Pustite neka se ohladi. Posolite i poparite. Prebacite smjesu u blender i prelijte ostatkom rastopljenog maslaca.

3. korak

Izmiksajte u paštetu. Izlijte je u kalup obložen masnim papirom ili staklenku. Nekoliko sati neka stoji u frižideru.

4. korak

Očistite šljive i usitnite ih. Pirjate ih u tavi na maslacu, podlijte vinom i do­dajte šećer. Neka krčka dok šljive ne omekšaju, miješajući. Kad se umak zgusne, naribajte muškatni oraščić.

5. korak

Žlicu aru praha razmutite u malo hladne vode i dodajte u pekmez. Kuhajte još minutu, dvije dok se ne stisne do željene gustoće. Cijeli postupak doista ne traje dulje od deset minuta.

6. korak

Aru prah nije nužan. Vaš će pekmez biti jednako ukusan i bez njega, ali će u tom slučaju ostati rjeđi. Paštetu poslužite na kriškama preprženog kruha, uz dodatak hladnog ili toplog pekmeza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2024 20:55