ZADNJI DAN U GODINI

Paštete, dizani štapići i lisnato: 7 jednostavnih grickalica za novogodišnju noć koje možete napraviti u zadnji čas

Ako i inače volite kuhati, većinu sastojaka za pripremu ovih jela vjerojatno već imate kod kuće

Možda ste s pripremama za novogodišnju noć već pri kraju, ali ako vam nedostaje još ona jedna grickalica i dodatak koji će vaš stol učiniti potpunim, u nastavku vam donosimo nekoliko brzopoteznih recepata za jela koja možete napraviti od namirnica koje vjerojatno već imate kod kuće.

Na našoj listi nalaze se dvije dobre paštete, tornjevi od krumpira, jastučići s gljivama, brzi štapići idealni za veća druženja i salata za koju će vas svi tražiti recept. Sve recepte potražite u nastavku.

DVIJE DOBRE PAŠTETE

Fina pašteta uvijek je dobra opcija za novogodišnji stol. Praktična je, poslužiti se može uz tostirani kruh ili krekere, a odlična ideja je dodati i malo ukiseljenog luka ili krastavce. U nastavku vam donosimo recepte za jednu ne tako tipičnu pileću paštetu (a za klasičnu paštetu od pileće jetrice recept potražite ovdje), ali i za onu od čvaraka, pri čemu možete iskoristiti ostatke čvaraka koji su vam ostali od božićnih druženja.

PAŠTETA OD JETRICA S CURRYJEM

Trebat će vam:
250 g pilećih jetrica
70 g maslaca
2 glavice luka
100 ml pileće juhe
1 žličica curryja
2 tvrdo kuhana jaja
sol
papar
žlica nasjeckanog svježeg vlasca
100 g maslaca

Priprema:
Pileća jetrica očistite od žilica i narežite na jednake komade. U dubljoj tavi zagrijte maslac te na njemu prepržite na kockice nasjeckan luk. Kada luk postane staklast, dodajte očišćena i narezana jetrica. Kratko ih popržite. Dodajte curry. Zalijte temeljcem, dodajte sol i papar te pirjajte oko 10 minuta. Posudu stavite sa strane da se sastojci dobro ohlade. U međuvremenu skuhajte dva jaja. Ohlađena jetrica i tvrdo kuhana jaja zajedno dobro izmiksajte. Paštetu stavite u teglicu ili manju posudu s poklopcem. U koliko je odmah ne konzumirate prelijte je tankim slojem maslaca i začina. Otopite 100 g maslaca, dodajte veliku žlicu nasjeckanog svježeg vlasca. Prelijte preko paštete. Servirati možete na prepečenom kruhu, a na paštetu ako želite možete dodati svježu rikulu, sušene rajčice, mladi luk, masline, džem od malina s čilijem, džem od luka...

image
Berislava Picek/Cropix

PAŠTETA OD ČVARAKA

Trebat će vam:

170 g debljih čvaraka
1 manji crveni luk
1 žlica svinjske masti
1 tvrdo kuhano jaje
1 žličica senfa
2 žličice krem sira
2 prstohvata himalajske soli
prstohvat mljevenog crnog papra

Priprema:
Vrlo sitno nasjeckajte luk te ga na laganoj vatri pržite sa svinjskom masti dok potpuno ne omekša i blago se karamelizira. Čvarke prebacite u sjeckalicu, dodajte dinstani luk i preostale sastojke te izblendajte u glatki namaz. Ohladite namaz prije serviranja te ga poslužite uz svježe pečeni sourdough kruh.

image
Marin Franov/Cropix

SVI VOLE GLJIVE

Ako u ekipi imate vegane, ovi jastučići s gljivama bit će pun pogodak. Pripazite samo da u trgovini odaberete svježe lisnato tijesto bez maslaca, a zatim ga punite gljivama koje su vam lako dostupne. Osim gljivama, jastučiće uvijek možete puniti i različitim drugim nadjevima, poput karameliziranog luka i orašastih plodova. Također, osim na ovaj način, lisnato tijesto možete iskoristiti i za pripremu preokrenutih lisnatih zalogaja. Recept vas čeka ovdje.

LISNATI JASTUČIĆI PO RECEPTU JELENE MARKOTE

Za 9 komada trebat će vam:
30 ml maslinova ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
400 g zlatnih šampinjona
80 g oraha
15 ml tamarija
10 ml javorova sirupa
10 ml balzamičnog octa
30 ml vode
sol
papar
majčina dušica
275 g svježeg lisnatog tijesta

Priprema:
Na maslinovu ulju dinstajte luk na srednjoj vatri dok ne poprimi zlatnu boju i postane aromatičan, oko 7 minuta. Dodajte nasjeckane gljive, češnjak i orahe. Jako lagano posolite i pirjajte dok sva tekućina ne ispari. Dodajte tamari, balzamični ocat, javorov sirup i majčinu dušicu pa provjerite nedostaje li soli i papra. Izrežite pravokutnike lisnatog tijesta (trebate dobiti 18 komada tako da imate 9 jastučića) pa stavite žlicu nadjeva na sredinu pravokutnika i pritisnite rubove vilicom. Svaki pravokutnik premažite vodom, pospite s malo cvijeta soli i nožem zarežite otvor za paru. Pecite 20 minuta na 200 °C.

image
Jelena Markota

TOTALNO DOBRI KREKERI

A što kažete na malo drugačije krekere? Odlična ideja bit će oni s dodatkom gorgonzole i pistacije, dovoljno jednostavni da ih napravite još danas, a dovoljno bogati da se lijepo slože s ostatkom bogatog stola.

KREKERI S GORGONZOLOM I PISTACIJOM

Trebat će vam:
200 g gorgonzole
110 g maslaca sobne temperature
150 g oštrog brašna
60 g kukuruznog škroba
četvrt žličice soli
prstohvat papra
35 g oljuštenih pistacija
žličica naribane korice limuna

Priprema:
Sir i omekšali maslac izmiksajte u posudi. Sa strane pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, sol i papar. Dodajte suhe sastojke siru i maslacu te ih špatulom izmiješajte. Krupno usitnite pistacije i dodajte je u smjesu, a zatim ubacite i naribanu koricu limuna. Razvaljajte tijesto i izrežite oblike po želji te ih s razmacima stavite na lim prekriven papirom za pečenje. Stavite lim s izrezanim keksima barem na pola sata u hladnjak. Zagrijte pećnicu na 180°C i stavite kekse peći do 15 minuta. Pripazite kada počnu poprimati zlaćanu boju da ih izvadite pa ih pustite da se ohlade kako bi se stvrdnuli.

image
Berislava Picek/Cropix

KRUMPIR KAO FINGER FOOD

Tornjevi od krumpira mogu biti odličan prilog, ali i finger food koji će se svidjeti baš svima. Poslužite ih samostalno ili uz umak od, primjerice, grčkog jogurta ili umaka od rajčice.

TORNJEVI OD KRUMPIRA

Trebat će vam:
350 g mladog krumpira
50 g otopljenog maslaca
ružmarin
3 do 4 žlice maslinova ulja
sol
papar
žlica sjeckanog peršina

Priprema:
Mladi krumpir dobro operite pod mlazom hladne vode. Ne gulite mu koru. Krumpir narežite na jednake ploškice, odnosno listiće. Stavite u dublju posudu. Prelijte ga otopljenim maslacem i maslinovim uljem. Promiješajte. Začinite solju i paprom te dodajte ružmarin i peršin. Dobro promiješajte. Kalup za muffine lagano premažite maslacem te u udubine kalupa slažite aromatiziran krumpir listić po listić dok ne popunite udubljenja. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 minuta na 180 °C. Pečeni krumpir pokapajte kojom kapi maslinova ulja i posipajte prstohvatom svježe sjeckanog peršina.

image
Berislava Picek/Cropix

ŠTAPIĆI KOJI NE KOŠTAJU PUNO, A IDEALNI SU ZA VEĆE DRUŠTVO

Brzi štapići od dizanog tijesta više su nego dobra ideja ako vam na druženja dolazi veća ekipa. Za pripremu vam neće trebati nikakvi posebni sastojci, a ‘pojačati‘ ih možete dodacima kao što su masline, kapari i inćuni, pa čak i na kockice nasjeckana mortadela. Prije pečenja štapiće možete posipati i aromatičnim ribanim sirom.

HRSKAVI ŠTAPIĆI OD DIZANOG TIJESTA

Trebat će vam:
500 g glatkog brašna
300 g mlake vode
2 žličice kvasca
3 žlice maslinova ulja
malo griza
dodaci po želji (masline, rajčice, začinsko bilje, ribani sir, sezam, kim...)
1 žličica šećera
sol

Priprema:
Mlaku vodu pomiješajte s kvascem i žličicom šećera. Pustite da se zapjeni pa dodajte brašnu i umijesite tijesto. Posolite i mijesite 5 do 10 minuta, dok ne dobijete kuglu. Ako je potrebno, dodajte još brašna ili vode kako tijesto ne bi bilo previše ili premalo vlažno. Kada ste gotovi, kuglu premažite maslinovim uljem i pustite da se diže sat vremena. Nakon toga, tijesto podijelite na tri djela, oblikujte kugle, pustite da odmore desetak minuta, a zatim prvu kuglu razvaljajte u pravokutnik i narežite je na štapiće. Prije nego što počnete valjati tijesto, podlogu pospite s malo griza kako se ne bi lijepilo. Štapiće možete premazati jajem ili maslinovim uljem i dodati toping po želji. Posipati ih možete sezamom, sitno ribanim aromatičnim sirom, začinskim biljem ili komadićima maslina i rajčica. Posložite štapiće u posudu za pečenje tako da ostavite malo razmaka između kako bi mogli narasti. Pecite ih 10 do 20 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva dok ne poprime boju i postanu hrskavi.

DODATAN SAVJET!
U trgovinama specijaliziranim za talijanske delicije pronaći ćete mortadelu nasjeckanu na kockice koju možete iskoristiti za pripremu ovih štapića. Osim mortadele, nude se i kockice drugih salama i kobasica, i to često po nižim cijenama.

image
Lidija Lončarić

SALATA ZA EKIPU

Želite li ekipi poslužiti onu jednu salatu za koju će vas svi tražiti recept, ova s pršutom i tjesteninom mogla bi biti dobar odabir. Umjesto ribanih rajčica, s kojima smo je radili ovog ljeta, umak možete napraviti od maslinova ulja, kojom žlicom grčkog jogurta, soli, paprom i začinskim biljem.

image
Lidija Lončarić

SALATA S TJESTENINOM I PRŠUTOM

Trebat će vam:
oko 250 g tjestenine
200 g pršuta (naravno, što više, to bolje)
1 kugla mozzarelle ili jedno pakiranje mini mozzarelle
10-ak maslina
1 breskva
1 velika jako zrela rajčica
2 velike šake badema
1 šaka bosiljka
2 žlice kapara
sok jednog limuna
vinski ocat po potrebi
dosta maslinova ulja
sol i papar

Priprema:
Tjesteninu stavite kuhati. Zagrijte tavu, dodajte žlicu maslinova ulja, pustite da se dobro zagrije pa dodajte bademe i dobro ih protresite kako biste ih obložili uljem. Posolite ih i pecite dok ne zamirišu i poprime boju. Povremeno protresite pa maknite s vatre. Ohladite. U posebnu posudu naribajte jednu veliku, slatku rajčicu, dodajte 3-4 žlice maslinova ulja, malo kapara po želji i potrebi, dio svježeg bosiljka koji ste sitno nasjeckali, limunov sok i vinski ocat po potrebi. Dodajte sol i papar. Sve dobro promiješajte. Kada je tjestenina kuhana, procijedite je i ubacite u zdjelu pa dodajte maslinovo ulje kako se ne bi slijepila i pustite da se dobro ohladi. Tjestenini zatim dodajte masline koje ste nasjeckali na kolutiće, mozzarellu koju ste natrgali na komadiće, nasjeckani pršut, sitno nasjeckanu breskvu i polovicu badema koje ste grubo usitnili. Sve dobro promiješajte, pa dodajte umak s ribanom rajčicom. Protresite, pomiješajte, probajte i dodatno začinite po potrebi. Pri serviranju na tanjur dodajte ostatak bosiljka i nasjeckanih badema. Poslužite odmah ili ohladite pa poslužite. Ako salatu držite u hladnjaku, kada je izvadite, dobro je pomiješajte i dodajte još malo maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. prosinac 2024 21:57