BAŠ DOBRE IDEJE

Pečeni ili kuhani kukuruz ne mora biti dosadan, od njega napravite uštipke i popečke, slani biskvit i juhu

U nastavku donosimo nekoliko stvarno dobrih ideja kako da iskoristite pečeni ili kuhani kukuruz na još bolji način

Stigla je sezona kukuruza i na tržnicama su se pojavili prvi klipovi. Cijena se kreće, kao i prošle godine, oko jedan euro, a slična je situacija, uz koji cent manje, i u supermarketima. Budući da mnogi smatraju kako je cijena pretjerana, ali ipak ne mogu odoljeti žutim klipovima, odlučili smo sastaviti mali vodič za pripremu kukuruza na malo drugačiji način, kako biste iz njega izvukli maksimalno.

image
Pexels/

KLASIKA NA MALO DRUGAČIJI NAČIN

Kuhanje u loncu vruće vode i pečenje iznad vruće vatre nama su, dakle, najpoznatiji načini pripreme. Nakon toga kukuruz najčešće samo posolimo i poslužimo još toplog, no još će bolji biti ako mu, osim soli, dodate i malo maslaca. Kada krenete s kuhanjem kukuruza, maslac narežite na tanke listiće, rasporedite ga po tanjuriću, pospite cvijetom soli pa poslužite uz termički obrađeni kukuruz. Ako ih spojite dok je kukuruz još vruć, maslac će se otopiti, ući između zrna kukuruza i cijela stvar postat će još slasnija.

image
Zeljkosantrac/Getty Images

Naknadno ga možete začiniti drugim začinima po želji ili dodati još samo papar. Osim na ovaj način, maslac možete unaprijed otopiti i pomiješati sa začinskim biljem, češnjakom, soli i paprom pa vrući kukuruz premazati silikonskim kistom.

Također, osim klasičnog pečenja i kuhanja, kukuruz možete obraditi i u fritezi na vrući zrak, a osim klasičnih dodataka, kukuruz možete posipati i sitno sjeckanim mladim lukom, parmezanom, hrskavim prženim lukom, čilijem i drugim dodacima po želji.

image
Pexels/

SALATA, UMAK ILI SALSA?

U slučaju da vam je, pak, dosadio klasični kukuruz na klipu, termički ga obradite, pa s njega nožem skinite zrna kukuruza. Dodajte ih zatim u salate, poput primjerice one s avokadom, krastavcima i komadima piletine ili tjesteninom i sezonskim povrćem, a napraviti možete i različite umake za grickalice. Zanimljiva ideja bit će bešamel umak u koji ste dodali dosta cheddar sira, a zatim umiješali zrna grilanog kukuruza i čili. Odlično će se složiti uz, primjerice, tortilje.

Salsa je još jedan način da iskoristite pečeni ili kuhani kukuruz. Spojite ga sa sitno sjeckanim mladim lukom, grahom i rajčicama, začinite limunovim ili sokom limete, dodajte maslinovo ulje, sol i papar i poslužite dobro ohlađeno kao dodatak tortiljama, uz kruščiće, uz komade mesa i pečenog povrća.

image
Krblokhin/Getty Images

SLANI SLATKO-SLANI POPEČCI ILI UŠTIPCI

Uz malo brašna, vode, jaja, prstohvata praška za pecivo i zrna kukuruza napraviti možete i slasne popečke. Ubacite sve u jednu zdjelu, trebali biste dobiti smjesu nalik onoj za palačinke, samo s dodatkom kukuruza, pa pecite na dobro zagrijanom ulju dok ne poprimi boju. Ovi popečci odlično se slažu s ljutkastim dodacima kao što je čili, ali i s kremastim umacima na bazi jogurta.

Ako umjesto mlijeka u smjesu dodate jogurt, napravite malo gušću smjesu i žlicom je dodajete u veću količinu zagrijanog ulja i pržite, dobit ćete slasne uštipke.

image
Amstockphoto/Getty Images/istockphoto

KUKURUZ I SIR SE VOLE U PALENTI I NA KRUHU

Pečeni ili kuhani kukuruz možete dodati i palenti. Začinite ga s malo začinskog bilja ili mu dodajte blanširani špinat, dodajte sir, sol, papar, čak i malo srirache, pomiješajte i poslužite na vrućoj palenti u koju ste dodali dosta maslaca i parmezana. Ovo može biti dobar prilog, ali i jednostavno glavno jelo.

image
Bartosz Luczak/Getty Images

Ako ste, pak, uvijek više zainteresirani za krušne delicije, razmislite o tome da stari kruh premažete maslinovim uljem, ispečete dok ne poprimi boju, natrljate češnjakom, a zatim posipate mozzarellom, peršinom i kukuruzom pa ubacite u pećnicu kako bi se sve zajedno dodatno zapeklo, a sir otopio.

SLANI ŽUTI BISKVIT

Napraviti možete i slani biskvit s kukuruzom, i to tako da pomiješate bijelo i kukuruzno brašno, vodu ili mlijeko, dodate jaje, prašak za pecivo, sol i papar, maslac ili ulje, ubacite začine po želji pa u smjesu nalik na onu za gusti biskvit dodate i, primjerice, rajčicu, papriku, komadiće pečene slanine i kukuruz. Pecite na 200 stupnjeva u pećnici i poslužite uz žlicu vrhnja.

image
Icetocker/Getty Images

JUHA ZA KRAJ

Na kraju, juha od kukuruza jelo je s kojim nikad ne možete pogriješiti. Pirjajte luk, češnjak i sitno sjeckani krumpir dok ne poprime boju, dodajte vodu i skuhajte ih dok ne omekšaju, ubacite pečeni ili kuhani kukuruz, sve zajedno začinite i izblendajte pa vratite u lonac, po potrebi dodajte tekućine ili čak kiselog vrhnja i pospite pečenom slaninom, još kukuruza, peršinom ili dodajte kockice tostiranog kruha. Jednostavno, kremasto, brzo i baš jako fino.

image
Evgeniy Lee/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. srpanj 2024 09:33