ŠTO KUHATI?

Pečeni patlidžan s umakom od jogurta i cikle za malo drugačiji ljetni ručak

 Studiomikara/Getty Images/istockphoto
Pripremite sastojke, patlidžan ubacite u pećnicu pa ga još ukusnijim učinite uz nekoliko jednostavnih dodataka

Trebat će vam:

2 - 3 srednja patlidžana

maslinovo ulje

četvrt žličice kumina

četvrt žličice korijandra u prahu

1 žličica soli

1 limun

1 kuhana cikla

50 g tahinija

60 g grčkog jogurta

sok pola od limuna

1 režanj češnjaka

pola žličice paprike

prstohvat kajenske paprike

četvrt žličice soli

2 - 3 žlice vode

šaka oraha

peršin za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C i patlidžan koji ste uzduž razrezali na polovice stavite na lim za pečenje. Nožem zarežite dijagonalne proreze u mesu, ali ne kroz kožu, i premažite patlidžan maslinovim uljem. Začinite patlidžan kuminom, korijandrom, soli i na vrh stavite tanko narezane ploške limuna. Pecite patlidžan oko 40 minuta dok ne omekša i lako se može probosti vilicom. Dok se patlidžan peče, napravite tahini umak. U blender dodajte tahini, jogurt, limunov sok, ciklu, češnjak, papriku, kajensku papriku i sol pa miksajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte vodu da razrijedite umak jer bi trebao biti dovoljno rijedak da se žlicom prelije preko patlidžana. Kada je patlidžan pečen, prelijte ga umakom i na vrh stavite grubo usitnjeni orah, peršin i još jednu kapljicu maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 12:56