Budite iskreni - koliko vas bi, da može, svaki dan uzimalo tabletu koja zamjenjuje obrok samo da ne morate stalno razmišljati o kuhanju?
Iako ta ideja mnogima zvuči primamljivo, doktor Milton A. Bridges sa Sveučilišta u Kolumbiji potvrdio je kako ljudska bića, na žalost nekih, nikad neće konzumirati tablete umjesto konkretnih obroka. Prema tome, do kraja čovječanstva ipak smo osuđeni na vlastite kulinarske avanture i svakodnevno razmišljanje o tome kojim namirnicama ćemo danas utažiti glad.
No, dok je jednima kontempliranje o dnevnim obrocima užitak, drugima je agonija. Nekim danima jednostavno nemamo vremena i volje za nove gurmanske pustolovine, a još k tome se zna dogoditi da nam nedostaje baš ta jedna namirnica koja je mogla spasiti dan. U tim bi slučajevima, složit ćete se, baš dobro došla ta jedna tableta koja može zamijeniti obrok.
Međutim, baš kao u ormaru, i u kuhinji bi trebali postojati must-have komadi, odnosno neizostavne namirnice koje uistinu mogu spasiti, ako ne dan, onda sigurno barem jedan dnevni obrok. Svega pet prehrambenih aduta iz kuhinjskog ormarića pomoći će vam da u tren oka pripremite konkretan doručak, ručak ili večeru, zato ih čim prije stavite na svoj popis za kupovinu:
Jaja
Kad bi trebali izabrati samo jednu namirnicu koju je dobro uvijek imati u kuhinji, to bi bila jaja.
Kalij, fosfor, željezo, jod, bakar, kobalt, magnezij, cink, mangan, kalcij, vitamini A, D, K, E i B12, esencijalne aminokiseline, sve to sadrži samo jedno jaje. No, najbolje od jajeta je što se od njega može dobiti mnoštvo kreativnih jela koja će oduševiti sve ukućane, ali vam također spasiti dan. Jaje na oko, fritaja, poširana i kuhana, omlet te kajgana, lista jela u kojima glavnu ulogu ima mnogima omiljena namirnica ide unedogled.
Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) savjetuje da se jaja koja se čuvaju u hladnjaku na preporučenoj temperaturi od 4 stupnja iskoriste u roku od tri tjedna nakon kupnje. Nutricionisti, pak, preporučuju da se kuhana jaja na sobnoj temperaturi drže maksimalno dva sata, dok u hladnjaku mogu stajati do tjedan dana.
I baš zato ova moćna namirnica treba biti as iz rukava kad ne znate što pripremiti za obrok, a ionako je već sigurno imate u svom hladnjaku. Sljedeći put kad se nađete „pred zid“ posegnite za jajima i napravite jednostavan recept gotov u manje od 15 minuta:
Jaja u pecivu
Sastojci:
3 peciva po želji iz Kauflandove pekare
3 jaja
Sol i papar
3 listića šunke
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Pecivima odrežite vrh i izdubite sredinu. U pecivo stavite istrgane listiće šunke i po jedno jaje. Lagano ga posolite i popaprite. Poredajte peciva u protvan i pecite oko 10 minuta na 200 stupnjeva.
Konzerva tune
Sljedeća stvar koju je uvijek dobro imati u rezervi je konzerva tune.
Iako neki ljudi radije posežu za svježom nego za konzerviranom tunom, oba oblika su odličan izvor zdravlja. Tunjevina, naime, opskrbljuje tijelo proteinima, sadrži Omega-3 masne kiseline važne za zdravlje srca, mozga i kože te vitamine B12 i B3 koji štite živčani sustav.
Izvrsna odlika konzervirane tune je i što se odlično kombinira s drugim namirnicama, lagano pada na želudac i može se jesti bez ikakve pripreme. Ako je zatvorena, limenka tunjevine može godinama krasiti police smočnice te je, baš poput jaja, sastojak koji se odlično kombinira u mnogim jelima. Za manje od pola sata možete napraviti namaz od tune, spojiti je s jajima ili tjesteninom te dobiti svježi proljetni obrok, a pasat će i u obliku zapečenog složenca s tjesteninom i sirom.
Donosimo brzi recept u kojoj tunjevina vodi glavnu riječ, idealan kad zaista nemate vremena jer se priprema u samo 15 minuta:
Tjestenina s tunom i cherry rajčicama
Sastojci:
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 sjeckana češnja češnjaka
2 žlice nasjeckanog peršina
10-ak cherry rajčica
sol i papar
2 konzerve kvalitetne tune K-Classic
400 g tjestenine
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje i dodajte češnjak. Pirjajte. Dodajte prepolovljene cherry rajčice, peršin, sol i papar. Nakon par minuta ubacite ocijeđenu tunu. Tjesteninu skuhajte po uputama na pakiranja i sve sjedinite. Poslužite toplo.
Zobene pahuljice
U slučaju da vam ponestane ideja, posegnite za namirnicom koja će vas zasititi te neće udariti po džepu jer je u dućanima i trgovačkim lancima dostupna po uistinu povoljnoj cijeni.
Riječ je, dakako, o zobenim pahuljicama, lako probavljivoj namirnici neutralnog mirisa i okusa koja se najčešće nađe u obliku kaše na jutarnjem jelovniku. No, žitarice od zobi zapravo uopće ne trebaju biti rezervirane samo za doručak, kao niti za slatka jela jer su pogodne i za slane obroke, brunch, ručak pa i večeru. Složeni ugljikohidrati dugo će nas držati sitima, a vlakna kojima obiluje potaknut će probavu i očistiti crijeva.
A kad nakon napornog radnog dana stignete kući i ponestane ideja za večeru, posegnite za pahuljicama i napravite ovo jedinstveno slano jelo gotovo prije nego ste se stigli raspremiti:
Zobene pahuljice sa šampinjonima i jajima
Sastojci:
50 g zobenih pahuljica K-Classic
2 dcl vode
Jaje
Pola glavice luka
Tri šampinjona
Sol i papar
Maslinovo ulje
Priprema:
Zobene pahuljice skuhajte u posoljenoj vodi. U međuvremenu na nauljenoj tavi prodinstajte sitno narezani luk te mu dodajte narezane šampinjone i pržite par minuta. Povrće izvadite iz tave pa u njoj ispecite jaje na oko, posolite i popaprite. U tanjur stavite skuhanu zobenu kašu pa na nju položite pečeno jaje i dinstano povrće.
Smrznuto voće i povrće
Složit ćete se da ništa ne može zamijeniti svježe voće i povrće, no kad ponestane ideja za ručak, a glad uzme maha, smrznuto nasjeckano povrće iz hladnjaka je još bolji izbor. I to ne samo zato što se brže priprema, već i jer je, prema dostupnim istraživanjima, sadržaj nutrijenata smrznutog voća i povrća jednak, a nekad čak i veći u odnosu na svježe. Metoda smrzavanja, naime, čuva vitamine i minerale koji se nalaze u voću i povrću sve do isteka roka trajanja, dok tekstura namirnice ostaje ista do njenog korištenja.
Sa smrznutim povrćem nema previše filozofije. Već dolazi nasjeckano, nekad čak i začinjeno, te se, bez odmrzavanja, priprema u manje od pola sata. Odlično se spaja sa žitaricama poput bulgura, riže i prosa te piletinom, tunjevinom i jajima, ali odlično funkcionira i samostalno. Potrebno je samo zagrijati tavu na srednje jakoj vatri, dodati malo ulja, ubaciti sadržaj smrznute vrećice i pirjati uz dodavanje vode dok povrće ne omekša. Slično je i sa smrznutim voćem od kojeg se, pak, može pripremiti osvježavajući smoothie, zobena kaša, složenac sa zobenim pahuljicama i mnoga druga brzo gotova jela.
No, da ne bismo ostali samo na idejama, donosimo konkretno jelo sa smrznutim povrćem koje će vas nutritivno nahraniti te vam zadovoljiti nepca u svako doba dana:
Smrznuto povrće s prosom
Sastojci:
Vrećica smrznutog povrća (brokula, cvjetača ili carska mješavina) K-Classic
50 g prosa
Sol i papar
Maslinovo ulje
Konzerva tune K-Classic
Priprema:
Smrznuto povrće odledite na sobnoj temperaturi ili ga samo stavite na nauljenu ugrijanu tavu. Pirjajte dok ne omekša, posolite i popaprite, a u međuvremenu skuhajte proso na laganoj vatri otprilike 15 minuta. Kad su namirnice skuhane, servirajte ih u duboki tanjur te uz njih poslužite konzerviranu tunjevinu.
Proso
Već smo spomenuli da se proso odlično slaže sa smrznutim povrćem, no kad su u pitanju spajanja namirnica, ova žuta zrnata žitarica uistinu vodi glavnu riječ.
Odličan je izbor cinka, kalcija, mangana i B vitamina te je lako probavljiv i ne izaziva nadutost. Ako se pitate zašto se na listi must-have namirnica nalazi proso, a ne primjerice riža ili tjestenina, on se, za razliku od spomenute dvije namirnice, može dodavati u kolače, kaše, pudinge, juhe, variva, salate i mnoga druga jela. Drugim riječima, zbog njegovog neutralnog okusa toliko je univerzalan da je teško izmisliti recept u koji se ne može uklopiti. Stoga ga obavezno čuvajte u kuhinjskoj ladici, a kad ustreba, od njega napravite ranije navedeni jednostavni recept sa smrznutim povrćem.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Kauflandom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....