ZA DVA DANA

Pile ovog puta spojite sa začinskim biljem, limunom, mrkvom i porilukom pa ga ubacite u pećnicu

 Easybuy4u/Getty Images
Pile ispecite pa ga poslužite uz prilog, a ostatke idućeg dana upakirajte u sendviče i tortilje

Trebat će vam:

1 pile (1-1.5 kilograma)

25 g začinskog bilja (kadulja, timijan, ružmarin ili origano)

2 manja limuna izbockana vilicom

maslinovo ulje

sol

1 glavica luka

1 poriluk

2 mrkve

120 ml pilećeg temeljca (po potrebi više za podlijevanje)

Priprema:

Olabavite kožu i začinsko bilje rasporedite po piletu ispod kože, a cijelo pile natrljajte solju. Limun stavite unutar pileta. Pile omotajte prianjajućom folijom i pustite preko noći u hladnjaku. Izvadite pile iz hladnjaka, maknite foliju, a pećnicu zagrijte na 200°C. Pleh za pečenje premažite maslinovim ulje, položite pile unutra i okružite ga nasjeckanim povrćem koje prelijte maslinovim uljem. Nakon 20 minuta podlijte pile i povrće, sokom iz pleha, ako soka nema podlijte temeljcem Smanjite temperaturu na 160°C. Podlijevajte svakih 15 minuta. Pecite otprilike 45 minuta po kilogramu pilećeg mesa. Povrće dok ne porumeni i ne postane karamelizirano, izvadite ga kad je pečeno. Kad je gotovo piletinu izvadite iz pleha, izvadite limun. U maloj tavici iscijedite limunov sok, sastružite sve od pečenja mesa i povrća zajedno sa sokovima pa reducirajte na vatri dok ne dobijete umak i možete preliti preko mesa i povrća prilikom posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 00:21